Αξιότιμε κύριε Μητσοτάκη …

Eίστε ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Καταφέρατε να βάψετε όλη την Ελλάδα στο μπλε σας χρώμα, με μια μόνο ατυχή εξαίρεση, που μας έμαθε πολλά και ευχόμεθα να μην μας μάθει περισσότερα. Περιμένουμε όμως πολλά από εσάς και τα περιμένουμε άμεσα.

  • Πείσατε, πως είστε εστιασμένος σε στόχους και φέρνετε αποτελέσματα.
  • Πείσατε, πως είστε και προσωπικά και με το επιτελείο των στελεχών σας ικανοί σε διαχείριση καταστάσεων, κρίσεων και αλλαγών.
  • Πείσατε, πως έχετε και το απαιτούμενο Αρχηγικό προφίλ και την απαιτούμενη Ηγετική φυσιογνωμία.

Βαλατε μόνος σας πολύ ψηλά τον πήχυ! Και δεν έχετε το περιθώριο να τον κατεβάσετε, δεν το δικαιούσθε!

Είστε “καταδικασμένος” να επιτύχετε!

Ευχόμεθα, να έχετε μια εποικοδομητική Αντιπολίτευση, όσο κι αν ο κατακερματισμός της δεν το εγγυάται. Μάλλον θα είστε ο “μοναχικός λύκος”, που θα πρέπει και να βάζει και να λύνει ο ίδιος τις προκλησεις! Δύσκολη αποστολή, ευχόμεθα να φανείτε αντάξιος!

Να σας διευκολύνουμε, επισημαίνοντας προκλήσεις, που είναι στο πρώτο επίπεδο των απαιτήσεων και προσδοκιών μας:

(1) Οι γείτονες Τούρκοι ΔΕΝ έχουν υπογράψει, όπως εμείς και άλλες 168 (!!!) χώρες, την Διεθνή Συνθήκη UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι λοιπόν πρέπον και λογικό να εξετάζουμε (αν) την καταφυγή στο αναρμόδιο Δικαστήριο της Χάγης, αντί του αρμόδιου Διεθνούς Δικαστηρίου του Αμβούργου, όπως ρητά ορίζει η ίδια η Συνθήκη;

Σε πολλές (αντίστοιχες με τις Ελληνοτουρκικές) διεθνείς διαφορές στο θέμα αυτό, το Αμβούργο έχει σαφώς αποφασίσει και νομολογήσει σύμφωνα με την UNCLOS, που κατ’ αναλογία δικαιώνει απόλυτα τις Ελληνικές θέσεις.

Προς τι λοιπόν οι αναφορές στην Χάγη; Εκ του πονηρού ασφαλώς! Αλλά της Τουρκίας μόνον προφανώς, ΟΧΙ έστω και ένός Έλληνα.

(2) Αν και το ευρύτερο Οικονομικό Περιβάλλον της Χώρας έχει βελτιωθεί επί ημερών σας, υστερούμε μακράν στο επίπεδο των επενδύσεων, συγκριτικά με τα επίπεδα προ κρίσης. Ίσως αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας 4ετίας σας.

Χωρίς παρόμοιο επίπεδο επενδύσεων, η ανασυγκρότηση της Παραγωγικής Δομής της Χώρας και της Οικονομίας μας, ΔΕΝ μπορεί να χρηματοδοτηθεί, άρα να δρομολογηθεί με Αξιοπιστία και κυρίως με Βιωσιμότητα.

“Δει δη χρημάτων”! Η μετακίνηση από την “οικονομία της καφετέριας” σε ένα σύγχρονο Οικονομικό Μοντέλο, προϋπόθεση για κάθε Βιώσιμη θετική αναδιάρθρωση/εξέλιξη, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί εκ των ενόντων, δεν έχουμε ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια. Και ο μόνος παραγωγικός τρόπος είναι οι Επενδύσεις. Πρέπει νομοτελειακά να γίνετε ο “μαγνήτης” τους!

(3) Η Αξιολόγηση, την οποία σωστά επικαλείσθε, έχει δύο απαράβατες προϋποθέσεις: την προηγούμενη θέση στόχων προς επίτευξη και ανάλογων κριτηρίων για την αξιολόγηση του βαθμού επίτευξής των στόχων. Βαρύ έργο, επαναστατικό.

Για να έχετε την συναίνεση των “υποψήφιων” αξιολογουμένων, η μάχη θα δοθεί στην αλλαγή Νοοτροπίας! Η ΜΗ αξιολόγηση ή / και η “αξιολόγηση για το θεαθήναι”, είναι ριζωμένη (δυστυχέστατα) στην κοινωνία μας διαχρονικά!

Ειδικά στον περιβόητο “Κρατικό Μηχανισμό” είναι το απόλυτο καθεστώς. Θα “σπάσετε αυγά” λοιπόν, για να κάνετε την “ομελέτα” του Παραγωγικού και στην Υπηρεσία του Πολίτη Κράτους;

Θα χρειαστείτε και την Βούληση και κυρίως την αγνόηση του Πολιτικού Κόστους. Εάν όμως δεν το κάνετε εσείς τώρα, ποιος και πότε θα το κάνει;

Μόνο σε αυτήν την πρόκληση να ανταποκριθείτε και να επιτύχετε, σας εκλέγει αυτοδίκαια Πρωθυπουργό και για τις επόμενες και για τις μεθεπόμενες εκλογές.

(4) Το άνοιγμα που έχετε κάνει σε στελέχη του κεντρώου χώρου άλλων κομμάτων, όχι απλά επικροτήθηκε στις εκλογές, αλλά λειτούργησε και θα λειτουργήσει καταλυτκά για την κατάργηση της αυταπάτης των ιδεολογικών χασμάτων περασμένων εποχών.

Τολμείστε άνοιγμα και περιμετρικα του κεντρώου χώρου, με τρία μόνο κριτήρια: Ικανότητες – Αποτελεσματικότητα – Πατριωτισμό.

Ο “ανώριμος” για πολλούς Λαός μας, απέδειξε πως και Ωριμότητα έχει και Αναγνωρίζει και Επιβραβεύει το “ποιος μπορεί να μοιράσει δυό γαϊδουριών άχυρα”. Ευτυχώς για την Ελλάδα μας, άξια στελέχη υπάρχουν παντού. Μπορεί λίγα, μπορεί αρκετά, αλλά υπάρχουν! Αγκαλιάστε τα με μεγαλοθυμία και τόλμη. Θα βγείτε καρδισμένος!

(5) Το “brain regain” δεν είναι πρόκληση, είναι στοίχημα, “ΤΟ στοίχημα”. Είναι η σφραγίδα στο “τέλος εποχής” και στην είσοδο της Χώρας στο Αύριο.

Δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι και ελκυστικοί για τα 500.000 Ελληνόπουλα, που διαπρέπουν σε 5 Ηπείρους; Εάν όχι, πως και γιατί θα είμαστε αξιόπιστοι και ελκυστικοί για Επενδυτές, Διεθνείς Οργανισμούς, Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστημιακές και Επαγγελματικές Διεθνείς Πρωτοπορίες;

Οι επίπονες προσπάθειες πολλών για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Καινοτομίας, της Νέας Επιχειρηματικότητας, ειδικά της Νεανικής, έχουν κάνει θεαματικά βήματα και ήδη δίνουν καρπούς.

Ας βάλετε λοιπόν στόχο ολκής το brain regain ως τον “καταλυτικό επιταχυντή” για την ένταξη της Ελλάδας μας στην Παγκόσμια Πρωτοπορία της Έρευνας & Ανάπτυξης.

Επιτρέψτε σε τόσους άξιους Έλληνες, να “ανταποδώσουν στην Χώρα με Δράση Εδώ” τα τόσα εφόδια που αυτή η Χώρα τους έδωσε με την (έστω αμφιλεγόμενη) Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία της, όπως και οι οικογένειές τους άλλωστε.

Αξιότιμε κύριε Μητσοτάκη,

το ραντεβού σας με την Ιστορία κλείστηκε, δρομολογήθηκε και θα τρέχει. Θα είναι ένας επίπονος Μαραθώνιος αναμφίβολα. Θα είναι μια Οδύσσεια, με πολλές σειρήνες και φουρτούνες.

Στο τέλος όμως, θα σας περιμένει και το δάφνινο στεφάνι και η απάνεμη Ιθάκη. Σας ευχόμεθα να κατακτήσετε και τα δύο.

“Το πεπρωμένο (σας) φυγείν αδύνατον”!

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο