Πρόταση ΕΕ: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με εξαιρέσεις

Σημαίες της ΕΕ

Πυρετός διαβουλεύσεων των 27 προκειμένου να αρθεί η παρεμπόδιση του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρατηρείτε από χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με νέα πρόταση, που προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση πετρελαιαγωγού-κλειδιού για την Ουγγαρία από το προοδευτικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας,

Η πρόταση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατατέθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει μεταξύ άλλων εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο οι 27 ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ότι ο επόμενος γύρος κυρώσεων θα καλύψει τις θαλάσσιες κυρώσεις πετρελαίου, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών ξηράς, συμβιβασμό που οι πρεσβευτές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν την Κυριακή.

Ευρωπαϊκή πηγή διαβεβαίωνε, ότι το ζήτημα του Ντρούζμπα θα θιγεί εκ νέου, δεδομένου ότι η Ουγγαρία, είναι μια “κλειστή” χώρα, δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, που εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της από το ρώσικο πετρέλαιο μέσω του αγωγού της  Ντρούζμπα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εναντιώνεται στο εμπάργκο και απέρριψε την πρώτη πρόταση της ΕΕ, να εξαιρεθεί για δύο χρόνια. Η Βουδαπέστη ζητά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για να προσαρμοστούν τα διυλιστήριά της.

«Βάζοντας στο στόχαστρο το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, πλήττουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου», εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν στόχο να “στραγγίξουν” τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για την ΕΕ, η δαπάνη για τις εισαγωγές πετρελαίου (80 δισεκ. δολάρια) το 2021, ήταν τετραπλάσια από αυτή για τις εισαγωγές αερίου.

Διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε, ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε “περιορισμένη πρόοδο”, με πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν ακόμη για μια πλήρη συμφωνία στη διήμερη σύνοδο κορυφής, όπου οι ηγέτες θα έχουν ελάχιστα  συγκεκριμένα αποτελέσματα, εάν το αδιέξοδο για το εμπάργκο πετρελαίου καθυστερήσει ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων. Να σημειώσουμε, ότι για την υιοθέτηση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απαιτείται ομοφωνία των 27.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα δηλώσουν τη συνεχή τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας και θα συζητήσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της σύγκρουσης, ιδιαίτερα την άνοδο των τιμών της ενέργειας και μια επικείμενη κρίση εφοδιασμού τροφίμων. Ωστόσο, οι συνομιλίες θα επισκιαστούν από τον αγώνα τους για ένα μήνα να συμφωνήσουν σε έναν έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, ιδίως από την Ουγγαρία.

Άλλα στοιχεία του τελευταίου πακέτου κυρώσεων περιλαμβάνουν την αποκοπή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank (SBMX.MM) από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, την απαγόρευση των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και την προσθήκη περισσότερων ατόμων σε μια λίστα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει.

Το πιο απτό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι η συμφωνία για ένα πακέτο δανείων της ΕΕ αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια), με μια συνιστώσα μικρών επιχορηγήσεων για την κάλυψη μέρους των τόκων, για να διατηρήσει η Ουκρανία την κυβέρνησή της και να πληρώσει μισθούς για περίπου δύο μήνες.Η απόφαση για το πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα θα ληφθεί αργότερα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να παρέμβει κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής μέσω βιντεοσύνδεσης, καθώς το Κίεβο εντείνει την πίεση στη Δύση για να “σκοτώσει” τις ρωσικές εξαγωγές, τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.