L’ Echo & Le Soir: Προφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή για διαφθορά & ξέπλυμα χρήματος

H Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είναι μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων για στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Οι κατηγορίες που τις έχουν απαγγεθλεί είναι  για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος.

Το μεσημέρι της Κυριακής 11/12 η Εισαγγελία του Βελγίου, ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ. Δεν ανέφερε ωστόσο ονόματα ούτε των συλληφθέντων, ούτε αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μεταξύ των έξι ατόμων που είχαν κρατηθεί από τις αρχές, ήταν ο πατέρας της και ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος παλαιότερα ήταν συνεργάτης του συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Επίσης, κρατήθηκαν από τις αρχές οι Λούκα Βισεντίνι, πρόσφατα εκλεγμένος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, το δημοσίευμα τονίζει πως στο σπίτι του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, έγιναν έρευνες το βράδυ του Σαββάτου μετά από αίτημα του εισαγγελέα, όπου κατασχέθηκαν  ηλεκτρονικοί υπολογιστές,για να αναλυθούν από την Ομοσπονδιακή μονάδα εγκλήματος υπολογιστών. Ο Ταραμπέλα έχει βουλευτική ασυλία και δεν συνελήφθη

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα. Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

Να σημειώσουμε, ότι η Εύα Καϊλή κρατείτο από την Παρασκευή 9/11 από τις Αρχές του Βελγίου στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση με το Κατάρ και μάλιστα έγιναν έρευνες στο σπίτι της, όπου βρέθηκαν σακούλες με χρήματα.

Πληροφορίες ανέφεραν, ότι οι ανακριτές είχαν συλλάβει και τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, αλλά και ο σύντροφός της. O πατέρας της Εύας Καϊλή δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής διεγράφη άμεσα από το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.