Πρεμιέρα για το νέο δείκτη ESG του Χρηματιστήριο Αθηνών

ck/culpa media
Πρεμιέρα κάνει σήμερα 2/8 ο νέος Δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τιμή εκκίνησης τις 1.000, στον οποίο περιλαμβάνονται 35 εισηγμένες εταιρείες.

Ο νέος δείκτης θα παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος (Enviromental), κοινωνίας (Social) και εταιρικής διακυβέρνησης (Governance). Οι δείκτες ESG είναι μια νέα διεθνή τάση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως , η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερα ερείσματα ανάμεσα στους επενδυτές.

Για την υλοποίηση του νέου δείκτη το Χρηματιστηρίου Αθηνών και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ανέθεσαν στο Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τη διενέργεια σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Ο νέος δείκτης με ονομασία «Δείκτης ATHEX ESG (ATHEX ESG Index)» σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν έως 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α..

Κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη

Ο υπολογισμός του ξεκινά με τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης τις 1.000 μονάδες. Οι αναθεωρήσεις στο δείκτη, θα γίνονται κάθε Νοέμβριο, ενώ τα δύο βασικά κριτήρια συμμετοχής στον δείκτη θα είναι:

  • η ελεύθερη διασπορά (free float) να είναι τουλάχιστον 15% και
  • η βαθμολογία με βάση τα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30.

Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Δείκτη ESG είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Η πρώτη σύνθεση του δείκτη – εκτός των λοιπών κριτηρίων προσδιορίζεται με βάση το ESG score που προέκυψαν από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019. Στην αρχική σύνθεση του δείκτη συμμετέχουν 35 εταιρείες οι περισσότερες των οποίων είναι από το δείκτη FTSE 25, ενώ υπάρχουν και από τον Mid Cap αλλά και από χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Η πρώτη σύνθεση του δείκτη

Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development , ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean Airlines, Elvalhalcor, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.