ifo INSTITUT: O κορωνοϊός “διώχνει” τους ανθρώπους από τις μεγάλες πόλεις

Photo: Günther Schneider Pixabay

Η πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην υπάρχουσα τάση μετανάστευσης από τo κέντρo των πόλεων στα προάστια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας του Ινστιτούτου Ifo και της πύλης ακινήτων, με περισσότερους από 18.000 ανθρώπους στη Γερμανία.

Κατά συνέπεια, το 13% των ερωτηθέντων από μεγάλες πόλεις με περισσότερους από 500.000 κατοίκους, σχεδιάζουν να τις εγκαταλείψουν τους επόμενους 12 μήνες. Σχεδόν οι μισοί το 46%, όλων των ερωτηθέντων με βραχυπρόθεσμα σχέδια μετεγκατάστασης δήλωσαν, ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την απόφασή τους.

Οι στόχοι μετεγκατάστασης

Οι πιο συχνά αναφερόμενοι στόχοι μετεγκατάστασης των ερωτηθέντων κατοίκων με βραχυπρόθεσμα σχέδια μετεγκατάστασης είναι:

  • οι μικρότερες πόλεις με 100.000-500.000 κάτοικοι (38%)
  • οι προαστιακές περιοχές στα προάστια μιας μεγάλης πόλης (30%), ενώ
  • οι αγροτικές περιοχές παίζουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο (11%).

“Πολλοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν λιγότερους συμβιβασμούς με τις δικές τους συνθήκες ζωής στο μέλλον, επειδή περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω της πανδημίας“, λέει ο Jan-Carl Mehles, επικεφαλής έρευνας αγοράς στο immowelt και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι οικογένειες με παιδιά και ειδικότερα μικρότερες ηλικιακές ομάδες μετακομίζουν σε προαστιακές περιοχές και μικρότερες πόλεις όταν δημιουργούν οικογένεια.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν, ότι μια καλύτερη σύνδεση μεταξύ προαστιακών και αστικών περιοχών και επέκταση της εκπαιδευτικής υποδομής στις πληγείσες κοινότητες θα αποκτήσει σημασία”, λέει ο Mathias Dolls, ερευνητής του Ifo και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την μελέτη του ifo INSTITUT