Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Photo: Pexel/Pixabay

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς συνεχίζεται ο καύσωνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Αττική το θερμόμετρο σε 22 περιοχές καταγράφει θερμοκρασίες πάνω από τους 39 βαθμούς. Ακόμη και σε περιοχές όπως η Κηφισιά και η Εκάλη ο υδράργυρος έχει φτάσει στους 40 βαθμούς, ενώ οι υψηλότερες τιμές 41-42 βαθμοί, καταγράφονται σε Σαλαμίνα και Αίγινα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)  στο Twitter, “Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή, με διάρκεια 11ημερων, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών…”

 

Σήμερα Δευτέρα, 2/8 η Αττική, βιώνει μια από τις πιο “καυτές” μέρες του καλοκαιριού,  με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 31 έως 43 βαθμούς. Επίσης, και στη Θεσσαλονίκη επικρατούν συνθήκες καύσωνα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 28 έως 41 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την υψηλότερη θερμοκρασία κατέγραψε σήμερα η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς και ακολουθούν η Λάρισα με 44,2 τα Δένδρα Τυρνάβου με 44,1 το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 43,7 & η Λιβαδιά με 43,3. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται ο υδράργυρος και στα βορειότερα τμήματα της χώρας, όπως στην Ορεστιάδα, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 39 βαθμούς.

Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου

Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο Ιούλιος 2021 ήταν ο θερμότερος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου και ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33,0°C, στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C. Στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου υψηλές θερμοκρασίες ήταν έως και 8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στο “κόκκινο” όλη η Ελλάδα αύριο Τρίτη 

Για αύριο Τρίτη 3 Αυγούστου η ΕΜΥ προβλέπει γενικά αίθριο και πολύ ζεστό καιρό σε όλη τη χώρα. Τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και κατά τόπους τους 45 βαθμούς και στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλότατος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η αυριανή ημέρα, αναμένεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.