Πολιτική κρίση στην Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι – Ο Ιταλός πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή

Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο Μάριο Νράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου ο λαϊκιστής εταίρος του Κινήματος Πέντε Αστέρια (Five Star) απέσυρε την υποστήριξή του, μετά την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

“Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης”, τονίζει το επίσημο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ηγήθηκε μιας κυβέρνησης ενότητας από τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε δήλωσή του, ανέφερε, ότι το σύμφωνο εμπιστοσύνης που είχε στηρίξει την κυβέρνηση ενότητας δεν ισχύει πλέον. «Θα παραδώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα», είπε.

Το Κίνηματων Πέντε Αστέρων  δεν στήριξε το πακέτο οικονομικής βοήθειας της κυβέρνησης

Η κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ πυροδοτήθηκε, όταν ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε αρνήθηκε να υποστηρίξει το πακέτο οικονομικής βοήθειας της κυβέρνησης των 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Ντράγκι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής.

Παρόλο, που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, ο Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα, ότι χωρίς την υποστήριξη των Πέντε Αστέρων η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συνεχίσει.

“Οι σημερινές ψήφοι στη Βουλή είναι πολύ σημαντικές από πολιτική άποψη. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από τη δημιουργία της δεν υπάρχει πλέον”, ανέφερε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν στις αρχές του 2023, αλλά η παραίτηση του κ. Ντράγκι είναι πιθανό να τις επισπεύσουν για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι Ο 74χρονος πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, διορίστηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για να σώσει την Ιταλία από την ενδημική της αστάθεια και να ηγηθεί της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Τα Πέντε Αστέρια ήταν αρχικά το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, αλλά έχει δει μια σειρά από αποστασίες και μειωμένη υποστήριξη. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το κόμμα για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση Ντράγκι για να αναζωογονήσει τη δική του υποστήριξη, παρασύροντας την Ιταλία σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε σήμερα 3%, καθώς η νευρικότητα εξαπλώθηκε και στους επενδυτές.

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση

Λίγη ώρα αφότου ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την παραίτησή του,  ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα , όμως, όπως αναμενόταν, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να απευθυνθεί στο Κοινοβουλίου και να ζητήσει εκ νέου ψηφο εμπιστοσύνης από το συγκεκριμένο σώμα.

Όπως φαίνεται ο Ματαρέλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταπείσει τον Ντράγκι ώστε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2023 οποτε πρόκειτια να γίνουν οι εκλογές. Ωστόσο ο Ντράγκι επιμένει ότι χωρίς την πλειοψηφία εθνικής ενότητας δεν μπορεί να συνεχίσει.

Όλα θα ξεκαφαρίσουν την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε ο Μάριο Ντράγκι θα πάει στη Βουλή και στη Γερουσίαγοια να ζητήσει νέα ψήφος εμπιστοσύνης.