Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Δομικός με μεγάλες αλλαγές

Μέγαρο Μαξίμου - Photo: ck/culpa media

Κοινό μυστικό είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχουμε νέο κυβερνητικό σχήμα. Είναι βέβαιο, ότι ο Πρωθυπουργός θα “ανέβει” στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με νέα κυβέρνηση. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείριση αυτών, επιτάχυναν τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου, κάτι που ανέδειξε και η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας “Τα Νέα”.

Αναγνώριση λαθών & επανεκκίνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα ευρύ ανασχηματισμό θέλει να δείξει στους πολίτες ότι αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν, με πράξεις. Ταυτόχρονα όμως θα θέλει να δώσει και ένα μήνυμα για επανεκκίνηση, μετά από δύο δύσκολα χρόνια διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα φορτωμένο. Αύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός επιστρέφει από ΗΠΑ, την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, Τετάρτη και Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Σλοβενία και την Παρασκευή στην Μασσαλία.

Δομικός ανασχηματισμός με πολιτικά χαρακτηριστικά

Με βάση το παραπάνω πρόγραμμα οι πιθανές ημερομηνίες για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνηση είναι αύριο Δευτέρα και την Τρίτη ορκωμοσία και συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ή αλλιώς μιλάμε για τέλος με αρχές της άλλης εβδομάδας.

Η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με του πολίτικους αναλυτές θα έχει και εκλογικό ορίζοντα. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τοποθετηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα αρκετοί βουλευτές προερχόμενοι από τον “κομματικό πυρήνα” της Νέας Δημοκρατίας, με στόχευση τις επόμενες εκλογές, όποτε και όταν αυτές γίνουν. Όλοι μιλούν για ένα δομικό ανασχηματισμό, που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή υπουργών και υφυπουργών, αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία νέων υπουργείων, όπως αυτό της διαχείρισης κλιματικών κρίσεων, φυσικών καταστροφών και προστασίας των δασών. Δεν αναμένονται αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου, όπου η σύνθεση θα παραμείνει σταθερή, εκτός αν γίνει μια αποχώρηση-μετακίνηση.

Τέλος, όσον αφορά την ονοματολογία είναι δύσκολο να πει κανείς “ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι έρχονται”. Ωστόσο πολλές απόψεις συγκλίνουν, ότι για την ώρα αμετακίνητοι παραμένουν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, και ίσως η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όλα αυτά βέβαια με πολύ επιφύλαξη, γιατί το Μέγαρο Μαξίμου κρατά κλειστά τα “χαρτιά” του ανασχηματισμού.