Αρ. Πελώνη: Κοινός στόχος ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ελεύθερο καλοκαίρι

media.gov.gr
«Δυστυχώς, η παράταση της πανδημίας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις  και τις συνήθειες  μας. Κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο Καλοκαίρι», τόνισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 

Περιορισμοί για το Πάσχα

Όπως ανέφερε η κ Πελώνη, στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της Περιφέρειας όσο και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε βέβαια με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Για την τήρηση του μέτρου διεξάγονται -και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες- αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, όσο και στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 10 το βράδυ και οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου- νωρίτερα. Υπενθυμίζεται η ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων. Αλλά και η υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι  σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα εάν πρόκειται για κλειστό και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο.

Πανδημία και εμβολιασμοί

Αναφορικά για την πανδημία και τους εμβολιασμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι  είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταδιακή -αλλά αργή ακόμη- αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς και των διασωληνωμένων. Φαίνεται πάντως ότι  ήδη μπήκαμε στο δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον. Και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε. Έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας και να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ελευθερία από την πανδημία.

Έχουμε ήδη σύμμαχό μας τον καιρό, τα τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά και – πάνω από όλα – τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται με υποδειγματικό τρόπο και εντατικούς ρυθμούς. Ευχαριστούμε τους υγειονομικούς και όλους όσοι μετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία»  τόσο για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο και γιατί θα εργαστούν όλες τις επόμενες μέρες, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα. Είναι και αυτό ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας πως ότι στο δρόμο για το τείχος της ανοσίας δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ώρα.

Κοινή έκκληση για εμβολιασμό

Ας απευθυνθούμε λοιπόν όλοι -Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς- έκκληση σε όσους μπορούσαν και δεν έκαναν ακόμη το εμβόλιο, να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το δικό τους ραντεβού εμβολιασμού. Είναι άδικο να χάνονται ζωές την ώρα που μπορούν να σωθούν. Το καλύτερο εμβόλιο -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πλησιάζουμε τα 3 εκατ. εμβολιασμούς

Σημειώνεται ότι η  επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται σταδιακά. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% του πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που θα κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να εμβολιαστεί άμεσα.

Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας  της ηλικιακής ομάδας 45-49  και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά  1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας στις 5 Μαΐου. 

Επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Όπως ήδη είναι γνωστό η Κυβέρνηση έχει χαράξει ένα  συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων  με τρεις βασικούς σταθμούς:

  • Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους
  • Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων
  • Σάββατο 15 Μαΐου άνοιγμα του Τουρισμού και απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων

Κάθε νέο βήμα θα γίνεται με ασφάλεια, με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή, έτσι ώστε ό,τι ανοίγει  να μη ξανακλείσει.