Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Αύριο εκλέγει το προεδρείο της – Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε σήμερα (3/7), η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές  της 25ης Ιουνίου 2023.

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο αρχιεπίσκος Ιερώνυμος.

Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Η νέα Βουλή σε αριθμούς

  • 8 κοινοβουλευτικές ομάδες: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 47, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 32, ΚΚΕ 21, Σπαρτιάτες 12, Ελληνική Λύση 12, Νίκη 10 & Πλεύση Ελευθερίας 8
  • 245 βουλευτές εκλέχθηκαν και στις 2 αναμετρήσεις (21ης Μαΐου & 25ης Ιουνίου)
  • 68 γυναίκες βουλευτές (30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες & 4 Πλεύση Ελευθερίας)
  • Το 1/3 των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου 2019 – 2023, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.
  • Εκλέχθηκαν 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23
  • Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία.

Οι 28 βουλευτές της μιας ημέρας

Οι 28 βουλευτές που πέτυχαν την πρώτη τους εκλογή στην Βουλή τον Μάιο του 2023 άλλα δεν επανεξελέγησαν στιςς 25 Ιουνίου και καταγράφονται στην κοινοβουλευτική ιστορία ως «βουλευτές της μιας ημέρας». Πρόκειται για τους:

6 από τη ΝΔ: Μαρία Πολύζου, Βάσω Κόλλια, Κατερίνα Κατσανδρή, Δημήτρης Βενιέρης, Γιάννης Καλογερόπουλος, Τάσος Γαϊτάνης.

8 από το ΣΥΡΙΖΑ: Πόπη Τσαπανίδου, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιώργος Κυριακόπουλος, Χρύσα Καραγιάννη, Μενέλαος Μαλτέζος, Γιάννης Καρυπίδης, Κωνσταντίνος Καρπουχτσής, Θανάσης Γκούνας.

6 από το ΠΑΣΟΚ: Θανάσης Γλαβίνας, Δημητρης Διαμαντίδης, Σωτήρης Παπαγεωργίου, Κατερίνα Ταγαρά, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Ραχήλ Αλεξανδρίδου.

4 από το ΚΚΕ: Γιώργος Πέρρος, Τίνα Κουζιάκη, Νίκος Κουτουμάνος, Αλέξανδρος Μαρινάκης.

4 από την Ελληνική Λύση: Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, Γιάννης Λαϊνιώτης , Νίκη Αγιοστρατίδου, Βασίλης Αρμόνης.

Αύριο η εκλογή του Προεδρείου

Την Τρίτη 4 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την θέση του Προέδρου τον κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Για την θέση του Β΄ αντιπροέδρου θα προταθεί ο κ. Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας.

Για τις υπολοιπες θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την κυρία Ολγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος. τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τους υποψηφίους.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.