Όλαφ Σολτς ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας

Olaf Scholz Kanzler der Bundesrepublik Deutschland.

Η Γερμανία έχει από σήμερα ένα νέο καγκελάριο. Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Άγκελα Μέρκελ η γερμανική βουλή (Bundestag) με 395 ψήφους υπέρ, 303 κατά, 6 λευκά και 3 άκυρα εξέλεξε στο αξίωμα τον 63χονο Όλαφ Σολτς.

Να σημειώσουμε ότι τα κόμματα του συνασπισμού Ampel (φαναριού), έχουν 416 έδρες στο κοινοβούλιο, 47 περισσότερες από τη λεγόμενη “καγκελαριανή” πλειοψηφία.

Ο Ολαφ Σολτς είναι ο 9ος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας και ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης (SPD) σε αυτό το αξίωμα, μετά τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa το 57% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Όλαφ Σολτς θα ασκήσει το αξίωμα του καγκελάριου εξίσου καλά όπως η Άγκελα Μέρκελ, ενώ το 27% πιστεύουν το αντίθετο.

Μετά την εκλογή του, η βουλή διέκοψε τις εργασίες της και ο κ. Σολτς μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ του παρέδωσε το έγγραφο διορισμού. Ο Όλαφ Σολτς επέστρεψε κατόπιν στη βουλή για να ορκιστεί καγκελάριος. Στη συνέχεια μαζί με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επισκέφθηκε ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέδωσε και σε αυτούς τα έγγραφα διορισμού.

Νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Το SPD έχει επτά υπουργούς στη νέα κυβέρνηση: Wolfgang Schmidt (Επικεφαλής της Καγκελαρίας), Karl Lauterbach (Υγείας), Hubertus Heil (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Nancy Faeser (Εσωτερικών), Christine Lambrecht (Άμυνας), Klara Geywitz (Κατασκευών) και Svenja Schulze (Ανάπτυξης).

Από τους Πράσινους είναι στο υπουργικό συμβούλιο: Annalena Baerbock (Εξωτερικών), Robert Habeck (Αντικαγκελάριος & Οικονομίας, Προστασίας κλίματος), Anne Spiegel (Οικογένειας), Steffi Lemke (Περιβάλλον) και Cem Özdemir (Γεωργίας).

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου από το FDP: Christian Lindner (Οικονομικών), Volker Wissing (Μεταφορών), Marco Buschmann (Δικαιοσύνης) και Bettina Stark-Watzinger (Εκπαίδευσης).

culpanews.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle & General Anzeiger