Στη σκληρή κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και διερωτάται: “ο κ Τσίπρας θέλει μια κοινωνία περίκλειστη; Με υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα; Με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά; Αυτή είναι η πρόταση του στους πάνω από 6.500.000 Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί”.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου
«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο κ. Τσίπρας επενδύει στην καταστροφή, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Χωρίς προτάσεις, με ψέματα και αφορισμούς. Το Νοέμβριο του 2020 κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι «πουλάει ελπίδα λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει και μάλιστα δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί».
Μέχρι πολύ πρόσφατα το κόμμα του υπονόμευσε τον εμβολιασμό. Σήμερα χωρίς ούτε μια πρόταση για τον εμβολιασμό, κατηγορεί την κυβέρνηση που αγωνίζεται μαζί με τους επιστήμονες για να επιστρέψει η ζωή στην πληρότητας της.
Αναρωτιόμαστε ο κ Τσίπρας θέλει μια κοινωνία περίκλειστη; Με υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα; Με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά; Αυτή είναι η πρόταση του στους πάνω από 6.500.000 Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί.
Η κυβέρνηση, υπεύθυνα και με σχέδιο, οργανώνει την άμυνα της χώρας ενάντια στην πανδημία που βρίσκεται ξανά σε έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσους περισσότερους ανεμβολίαστους έχουμε τόσο πιο έντονα θα την αντιμετωπίσουμε. Για αυτό και το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται και επεκτείνεται με την χορήγηση της 3ης δόσης. Πολλαπλασιάζουμε τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ το οποίο μας παρέδωσαν ανοχύρωτο. Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε πρόσβαση στα φάρμακα που θα εγκρίνει η επιστήμη. Ο καιροσκοπισμός του κ. Τσίπρα δε μας αφορά γιατί οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν και όχι τα παχιά και ανεύθυνα λόγια».
Αλέξης Τσίπρας: Έκτακτα μέτρα για την πανδημία
Νωρίτερα σε ανάρτηση του για την πορεία της πανδημίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας έκτακτα μέτρα και τη συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπής ειδικών «κοινής αποδοχής», οι οποίοι θα σχεδιάσουν μέτρα για την αναχαίτηση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων ανέφερε στην ανάρτηση του: “Ένα χρόνο πριν, ακριβώς μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, σήμανε στη χώρα συναγερμός για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε έστω και καθυστερημένα να λάβει έκτακτα μέτρα, παριστάνοντας ότι αιφνιδιάστηκε, αν και ο υπουργός ανάπτυξης ομολόγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πριν τον τριήμερο εορτασμό οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για τη Θεσσαλονίκη. Αλλά στην κυβέρνηση αποφάσισαν να μη λάβουν κανένα μέτρο γιατί δεν ήθελαν να χαλάσουν το εορταστικό κλίμα των ημερών.
Πολύ αργότερα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος. Την επόμενη ημέρα του λάθους του κ. Μητσοτάκη, την 29η Οκτωβρίου πέρυσι, καταγράφηκαν 1.211 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας είχαμε 114 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, λες και δεν πέρασε ούτε μια ημέρα, είδαμε στη Θεσσαλονίκη το ίδιο ακριβώς έργο. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Μόνο που φέτος, την επόμενη της εθνικής μας επετείου τα μεγέθη είναι ασύγκριτα χειρότερα. Χθες καταγράφηκαν 3.643 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, ενώ έχουμε 392 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Με εμβολιαστική κάλυψη εδώ και πολύ καιρό κολλημένη γύρω στο 60%, ενώ άλλες χώρες έχουν υπερβεί το 80%, και με σταθερές, εδώ και μήνες, επιδόσεις σε απώλειες που μας κατατάσσουν στους χειρότερους σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, απλά να μην ασχολείται. Πως το είπε πάλι ο υπουργός της αναπτύξεως; «Να μη σώσουν, όσοι δεν εμβολιάστηκαν».
Το πρόβλημα όμως, όπως καλά γνωρίζουμε, δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Ήδη στις ΜΕΘ ένα 14% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Και δε γνωρίζουμε καν, ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό όσων εμβολιασμένων νοσηλεύονται στις κλινικές COVID.”
Καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: “Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση όμως αρνείται να αναλάβει πολιτική ευθύνη. Αρνήθηκε πέρυσι την πρότασή μου για υπουργό κοινής αποδοχής. Ακόμη και για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αρνείται και τώρα να παραδεχτεί την τραγική πορεία της χώρας. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα του πολιτικού ανταγωνισμού αλλά η ώρα της ευθύνης.
Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες. Και ας αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος”.