Frankfurter Allgemeiner Zeitung: Aποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα

Μέρκελ & Μητσοτάκης στην Αθήνα

Την αποτίμηση της τελευταίας επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeiner Zeitung αναπαράγει η Deutsche Welle.

Το δημοσίευσα της FAZ μεταξύ άλλων αναφέρει «Ήταν μόλις πριν από δέκα χρόνια που η ελληνική πρωτεύουσα έπρεπε να τεθεί σε ένα είδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Γερμανίδας καγκελαρίου (…). Τον Οκτώβριο του 2021 μέτρα ασφαλείας, που ξεπερνούν τα συνηθισμένα, δεν ήταν απαραίτητα»

Συμφιλίωση για το δύσκολο παρελθόν 

Το δύσκολο παρελθόν των ελληνογερμανικών σχέσεων την περίοδο της κρίσης χρέους απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνέντευξη τύπου της Άγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η FAZ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας πέρασαν από χίλια κύματα τα τελευταία δέκα χρόνια, συνόψισε η Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή. Ήταν επίσης μια προσεκτική διατύπωση για το γεγονός ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις την περίοδο της κρίσης χρέους το 2012 βυθίστηκαν σε ένα άγνωστο μέχρι τότε ναδίρ, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη (…) Το να μιλάει κάποιος για τη σύγχρονη Γερμανία ως το ‘Τέταρτο Ράιχ’ έγινε αποδεκτό μέχρι κι από κεντρώες πολιτικές δυνάμεις. Η Μέρκελ παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλής στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι η στάση της στη μεταναστευτική κρίση του 2015 και 2016 την έκανε να κερδίσει τον σεβασμό μέρους του πληθυσμού. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αφεθεί μόνη σε αυτή την κρίση».

…. αλλά και νέες συγκρούσεις

Όπως παρατηρεί στη συνέχεια η FAZ: «Ωστόσο Μέρκελ και Μητσοτάκης δεν έμειναν μόνο στη συμφιλίωση με το παρελθόν. Και οι σημερινές σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι απαλλαγμένες από συγκρούσεις. Η Αθήνα κατηγορεί το Βερολίνο για όξυνση της διαμάχης στο Αιγαίο, με την παράδοση υποβρυχίων και λοιπών εξοπλισμών στην Τουρκία.»

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel