Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους – Όλα τα νέα μέτρα

Photo:Daria Nepriakhina on Unsplash

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022 ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 23/8, ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσία της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου διευθύντριας της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός» και πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας,

Ο υπουργός υγείας ξεκίνησε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι “Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει” και συνέχισε, “Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης”.

Όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ήδη, “Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ».

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

Υγειονομικοί

Θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, όσον υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Εργαζόμενοι

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ (rapid test) την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.

Εκπαιδευτική κοινότητα 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

Ανεμβολίαστοι μαθητές  είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεά).

Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση 10 ευρώ, του φοιτητή.

Δημόσιοι Χώροι

Στους κλειστούς χώρους εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα επιτρέπεται η είσοδος μόνον αυτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει τους τελευταίες έξι μήνες.

Στα θέατρα και τους κινηματογράφους, θα επιτρέπεται η είσοδος για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και για ανεμβολίαστους με εργαστηριακό τεστ (rapid test) έως και 48 ώρες πριν.

Τα κλειστά γυμναστήρια και τα αθλητικά σωματεία, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, και για ανεμβολίαστους με rapid test έως και 48 ώρες πριν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί.

Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους από 13/9/2021 έως 31/3/2022

parousiasi_metra__2_

parousiasi_metra__1_

parousiasi_metra__4_

parousiasi_metra__5_

parousiasi_metra__6_

parousiasi_metra__7_

parousiasi_metra__8_

parousiasi_metra__9_

parousiasi_metra__12_

parousiasi_metra__10_

parousiasi_metra__11_

parousiasi_metra__3_