Ο Δήμος Αθηναίων εμβολιάζει τους αστέγους

Το Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων / Photo: kyada-athens.gr
Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος  μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ξεκίνησε τον εμβολιασμό στον ευάλωτο πληθυσμό της πρωτεύουσας.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει σταματήσει καθ΄όλη τη διάρκεια της υγειονομικής αυτής κρίσης να στηρίζει έμπρακτα τον παραπάνω πληθυσμό, δημιουργώντας το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές, με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να φιλοξενήσει ως και 400 αστέγους και παρέχοντας σε καθημερινή βάση ασφαλή στέγη, τροφή, νερό αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε άνθρωπο που ζει στον δρόμο και αισθάνεται μόνος.

Οι άστεγοι είναι ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στον κορωνοϊό. Έχουν περιορισμένη πρόσβασή στα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, ενώ πολλές φορές ζουν υπό συνθήκες βαριάς και χρόνιας κοινωνικής, σωματικής και ψυχικής επισφάλειας.

Σε αυτό το πλέγμα δράσεων περιλαμβάνεται και το μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμών αστέγων που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο στοχεύει στην πλήρη θωράκιση τους από τον κορωνοιό.

Κορυφαία πρόκληση για τον Δήμο Αθηναίων ο εμβολιασμός των αστέγων

Ο εμβολιασμός τους αποτελεί για τον Δήμο Αθηναίων κορυφαία πρόκληση, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η υγεία τους, ενώ χτίζεται κι ένα ισχυρό τοίχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

Αναλυτικότερα, το 68% των φιλοξενουμένων του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το 60% των φιλοξενουμένων του Υπνωτηρίου έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού στην Εστία των Αθηνών φτάνει το 50%.

«Για όλους εμάς στο Δήμο Αθηναίων η μέριμνα και φροντίδα των ανθρώπων, που είτε από ανάγκη είτε και από επιλογή ζουν στο δρόμο, δεν είναι μια ακόμη “κοινωνική δράση”. Είναι η πεμπτουσία της αποστολής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η οποία πρώτη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανάγκες της κοινωνίας και πρώτη πρέπει να σπεύδει. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που γίνεται στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, αλλά και από τις ομάδες μας, στους δρόμους. Με ευαισθησία και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η δική τους ανταπόκρισή, μας γεμίζει χαρά και ευθύνη» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.