Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα είχε «τραγικές» συνέπειες.

Υποστήριξε, ότι η δυτική ρητορική απειλεί μια «σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και κατά συνέπεια την καταστροφή του πολιτισμού». Τα σχόλια φαίνεται να απαντούν στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία

Ο Πούτιν είπε επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός είχε την «πρωτοβουλία» στη διετή, πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και προχωρούσε σε διάφορους τομείς. Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν πρόσφατα από την ανατολική πόλη Avdiivka – αλλά συνολικά, οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες εδώ και μήνες

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση ήθελε να δει μια “πεθαίνει” Ρωσία – αλλά είχε “λάθος υπολογίσει” λόγω της αποφασιστικότητας και της ενότητας του ρωσικού λαού. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου υποστήριξε επίσης ότι η πλειοψηφία των Ρώσων υποστήριξε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία – τώρα στον τρίτο χρόνο. Και προειδοποίησε ότι η δυτική ρητορική απειλεί μια «σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και κατά συνέπεια την καταστροφή του πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας ήταν «σε πλήρη ετοιμότητα μάχης».

Η ομιλία του Πούτιν ήταν γεμάτη υπερβολικές υποσχέσεις δαπανών σε όλη τη ρωσική ζωή από την κατασκευή δρόμων και την επιστήμη μέχρι την κατασκευή όπλων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Πούτιν ήταν αφιερωμένο σε εσωτερικά ζητήματα:

Επαίνεσε τις νέες ρωσικές επιχειρήσεις που εμφανίστηκαν μετά τις αποχωρήσεις από τη Δύση λόγω των κυρώσεων. Είπε ότι η ψηφιοποίηση είναι το κλειδί, τονίζοντας ότι το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους σε ολόκληρη την αχανή χώρα και ζήτησε επίσης τον “εκσυγχρονισμό” της φορολογίας στη Ρωσία με σκοπό “μια δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης” Και ανακοίνωσε επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών και κλιματικών έργων.

Πριν από αρκετούς μήνες, το Bloomberg υπολόγιζε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας το 2024 θα έφταναν το 6% του ΑΕΠ. Το 2023, οι αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία ήταν 3,9% και το 2021 ήταν 2,7%. Αλλά ο πόλεμος απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και ο Πούτιν ανέφερε με συνέπεια το 2030 ως τη γραμμή τερματισμού για τα σχέδιά του για τις δαπάνες.

Το κύριο ακροατήριο της ομιλίας του δεν ήταν απλοί Ρώσοι – είναι ο στρατός του Πούτιν από αξιωματούχους, ηγέτες μεγάλων εταιρειών, βουλευτές και επικεφαλής ρωσικών περιοχών. Ο Πούτιν χρειάζεται την πίστη τους για να συνεχίσει – και έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμος να τους ανταποδώσει. Αυτή η ομιλία ήταν μια λεπτή υπόσχεση ότι τα επόμενα έξι χρόνια οι σύμμαχοι του Πούτιν θα είχαν πρόσβαση σε κρατικούς πόρους και θα ζούσαν τη ζωή τους ως συνήθως, με τον πόλεμο και τις κυρώσεις να μην αποτελούν εμπόδιο.

Με πληροφορίες από BBC