Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 23,7 μονάδων της ΝΔ – Κυριαρχία Μητσοτάκη

Σταθερά πρώτη εμφανίζεται  η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB για το OPEN.

Στη δεύτερη θέση φαίνεται να έχει εδραιωθεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ τάσεις ανόδου καταγράφει καιη Ελληνική Λύση. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεύτερο τον «κανέναν».

Δημοσκόπηση ευρωεκλογών 

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, ενώ πίσω του είναι με 8,8% ο ΣΥΡΙΖΑ και με 7,5% η Ελληνική Λύση. ΚΚΕ με 7% και η ΝΙΚΗ με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,2% μονάδες, διαφορά 23,7 μονάδων σε σχέση με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,5%. Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 9,7% ΚΚΕ με 9%, ΝΙΚΗ με 3%, Πλέυση Ελευθερίας με 3,6% και Νεα Αριστερά με 3,1%.

Πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 17,9 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 29%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτος με 10,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ενισχυμένη με 7,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, η Νίκη με 2,5% και η Νέα Αριστερά με 2,4%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα 23 μονάδων. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,2%, έναντι 14,2% του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 13% του ΣΥΡΙΖΑ, τέταρτο έρχεται με 10% το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, πέμπτο το ΚΚΕ με 9% και ακολουθεί οριακά εντός Βουλής με 3,2% η Νίκη.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 28,9%, με δεύτερο τον «κανέναν» ο Στέφανος Κασσελάκης είναι δεύτερος με 7,7%. Η εκπληξη είναι, ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%. Ακολουθεί με 7,2% ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στο 3,5% βρίσκονται οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης.

Αποδυναμωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το επεισοδιακό συνέδριο

Ένας στους δύο από το σύνολο των ψηφοφόρων 50,3% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το επεισοδιακό συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας. Διχασμένοι είναι και για το πότε πρέπει να κριθεί ο Κασσελάκης καθώς θεωρούν, καθώς το 51,1% απαντά στις βουλευτικές εκλογές και το 40,9% στις ευρωεκλογές. Επίσης σε ποσοστό 53,7% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ  είναιαρνητικοί ως προς την αλλαγή ονομασίας του κόμματος.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας

Η ακρίβεια (53,5%) και η Υγεία (31,5%) παραμένουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ακολοθούν το ύψος εισοδημάτων με 20,6% και η παιδεία με 17,3%.

Δυσαρεστημένοι είναι ωστόσο 7 στους 10 πολίτες για τα μέτρα στήριξης

Το 69,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών από όσα επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος σχετικά με την εξεταστική για τα Τέμπη, 3 στους 4 πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι για το κατά πόσο θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος και θα αποδώσει ευθύνες.