Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης

O νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης / sigma.com

Mε ποσοστό 51.91% o Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος κατά σειρά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε 204.633 ψήφους (51,91%) έναντι 189.592 (48,09%) που έλαβε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72.45%. Ψήφισαν συνολικά 406.626 άτομα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του αποτελέσματος οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ δεν ακολούθησαν την γραμμή που εμμέσως έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος για στήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Αντρέα Μαυρογιάννη. Τελικά, φαίνεταi να επικράτησαν οι προτροπές του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για στήριξη στον Χριστοδουλιδη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλιδη και το 25% τον Αντρέα Μαυρογιάννη.

“Κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει” ευχήθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Συγχάρηκα τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει”.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου.

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.