Ο Άγιος Βαλεντίνος & οι κρυφές ιστορίες του

French Postcard Show How to Kiss Romantically From the 1920s

Η ημέρα των ερωτευμένων εορτάζεται από πολλές χώρες ανά τον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Πολλές ιστορίες δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους, οι οποίες έλαβαν χώρα αυτή την ημέρα και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των Αγίων.

Οι Θρύλοι του Αγίου Βαλεντίνου

Μία δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης, αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες, οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακα Αστέριου, όπου πριν την εκτέλεσή του, της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας ως: “Ο Βαλεντίνος σου”.

Την πρώτη γραπτή αναφορά για τον Άγιο, την έχουμε στο ποίημα: “Το Κοινοβούλιο των Πτηνών” του ποιητή Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων, αναφέρεται στα πουλιά που κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, συγκεντρώνονται μπροστά στη θέα της φύσης, για να διαλέξουν τους ερωτικούς τους συντρόφους!

Τι φορούσε ο Άγιος

Ο Άγιος Βαλεντίνος φορούσε ένα δαχτυλίδι αμέθυστου με μία εικόνα του θεού έρωτα χαραγμένη σε αυτό , ένα αναγνώσιμο σύμβολο που συνδέεται, με την αγάπη και συνήθως κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την φορούσαν οι Χριστιανοί Επίσκοποι.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ανά τους αιώνες

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία. Στον Μεσαίωνα που άκμαζε η κουλτούρα του “ιπποτικού έρωτα”, η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων. Τον 18ο αι. στην Αγγλία εξελίχθηκε σε εορτή κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, ευχετήριες κάρτες και δώρα. Τα “Κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου” στους εραστές έδινε η Ευρώπη, ως ένα «ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά!».

Στο Ορθόδοξο εορτολόγιο, ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά. Το 2000 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για να φέρει πιο κοντά την νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η ημέρα των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, την ημέρα που τιμά η Ορθοδοξία μας, ένα αγαπημένο και ενάρετο ζευγάρι Ιουδαίων, τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα που βαπτίστηκαν χριστιανοί και μετέπειτα οι διώκτες του χριστιανισμού, τους αποκεφάλισαν χαρίζοντάς τους, μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

Μια χώρα τάσσεται εναντίον του Αγίου

Η Ινδία αντικατέστησε την ημέρα των ερωτευμένων, με την «Ημέρα Αγκαλιάς Αγελάδας!». Η κυβέρνηση μαζί με το κρατικό συμβούλιο προστασίας των ζώων της Ινδίας, αποκάλεσε τις αγελάδες “ραχοκοκαλιά” του ινδικού πολιτισμού και της αγροτικής οικονομίας λέγοντας ότι: «το αγκάλιασμα των αγελάδων, θα φέρει συναισθηματικό πλούτο και θα αυξήσει την ατομική και συλλογική ευτυχία», σημειώνει το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Τα σημεία ταφής του

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, φυλάσσονταν στην Εκκλησία και στις κατακόμβες στη Ρώμη, οι οποίες παρέμειναν σημαντικός τόπος προσκυνήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Άλλα λείψανα βρίσκονται στην εκκλησία: Whitefriar Street Carmelite στο Δουβλίνο (Ιρλανδίας).