Ο Μπάιντεν θα προτείνει φόρο έως 43% στους πλούσιους

Photo Gerd Altmann από το Pixabay

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα προτείνει την αύξηση των φόρων στους πλουσιότερους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα προτείνει να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής, τόσο στα υψηλά εισοδήματα των πλουσίων, όσο και στα κέρδη των επενδύσεων.

Η αύξηση των φόρων θα βοηθήσει στην χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματός και έργων υποδομής της κυβέρνησης, όπως φροντίδα των παιδιών και της εκπαίδευσης, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί για την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα νέα προκάλεσαν αναταραχή στη Wall Street, με σημαντικούς δείκτες να κινούνται καθοδικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την Παρασκευής 22/4.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το “American Families Plan” (Σχέδιο για την αμερικάνικη οικογένεια), το οποίο αναμένεται να εκπονήσει ο κ. Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα, δεν θα επηρεάσει καμία οικογένεια, που κερδίζει λιγότερα από 400.000 $ ετησίως.

“Η άποψή του είναι ότι την οικονομική ανάκαμψη πρέπει να την ‘σηκώσουν στις πλάτες’ τους οι πλουσιότεροι Αμερικανοί και οι επιχειρήσεις, που μπορούν να αντέξουν οικονομικά”, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.

Σημαντική αύξηση των φορολογικών συντελεστών

Η πρόταση είναι να αυξηθεί ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος σε 39,6% από 37%, σύμφωνα με τους New York Times και το Bloomberg. Η κίνηση αυτή θα αντιστρέψει αποτελεσματικά τη μείωση φόρου εισοδήματος, που είχε προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017, για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στην φορολογία θα διπλασιάσουν επίσης σχεδόν τους φόρους στα κέρδη κεφαλαίου στο 39,6% για άτομα που κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια. Είναι μια δραματική αύξηση από το τρέχον ποσοστό που βρίσκεται στο 20%.

Σε ορισμένες πολιτείες που επιβάλλουν το δικό τους φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, ο συνολικός λογαριασμός που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να υπερβαίνει το 50%.

Έντονες αντιδράσεις

Το σχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Παρόλο που οι Δημοκρατικοί κατέχουν μικρή πλειοψηφία, ενδέχεται να μην υποστηρίξουν το σχέδιο ομόφωνα. Ο ρεμπουμπλινακός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλει σημείωσε, ότι η αύξηση της φορολογίας θα λειτουργήσει ανασταλτικά για νέες επενδύσεις και θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναμένεται να αποκαλύψει την πρότασή του τις επόμενες ημέρες, ως μέρος του συνολικού σχεδίου του για αύξηση φόρων προς χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών που σχεδιάζει υπό τον τίτλο “American Families Plan”.

Αρνητικά αντέδρασε η Wall Street

Παρ ‘όλα αυτά, τα νέα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν λίγες ανησυχίες στη Wall Street. Ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones υποχώρησε 420 μονάδες, πριν ανακτήσει ελαφρώς τις απώλειές του. “Εάν είχε την δυνατότητα να πέσει περισσότερο, θα μπορούσε να φτάσουν οιι απώλειες και τις  2.000 μονάδες”, δήλωσε ο Thomas Hayes, από το Great Hill Capital στο Reuters. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε επίσης 0,9%.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC