Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Έξαλλη η τουρκική ηγεσία

Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως είχε προαναγγείλει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, ότι σήμερα 24/4, επέτειο των 106 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων, το Στέιτ Ντιπέρτμεντ θα προχωρούσε σε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία θα αναγνώριζε ως γενοκτονία, τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Τζο Μπάιντεν: Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.

Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του

Στο πέρασμα των δεκαετιών οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να απευθύνουμε κατηγορίες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος ακηλίδωτος από τα καθημερινά δεινά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Να σημειώσουμε, ότι μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, παρότι είχε περάσει μη δεσμευτική απόφαση από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ποτέ ο πρώην πρόεδρος Τράμπ.

Η παραπάνω δήλωση-αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις  ΗΠΑ – Τουρκίας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αποκάλεσε την Κωνσταντινούπολη (Constantinople) με το όνομα της, κάτι που προκάλεσε πανικό στα τουρκικά ΜΜΕ.  Διεθνείς αναλυτές “βλέπουν” άμεσα γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα αναγνώρισε τη  Γενοκτονία των Αρμενίων το 1996

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία. Η Ελληνική Βουλή προχώρησε στη  Γενοκτονία των Αρμενίων το 1996, ενώ στη Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα, η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016.

Έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας η 24η Απριλίου του 1915

Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και ενωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000. Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18).

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. O αριθμός των σφαγιασθέντων ξεπερνά το 1.500.000. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

Έξαλλη η τουρκική ηγεσία

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγω για λαϊκισμό οπορτουνισμό: «Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε τίποτα από κανέναν για το δικό μας παρελθόν. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση που στηρίζεται μόνο στον λαϊκισμό».