Νέα μέτρα: Από αύριο η εφαρμογή – Διασκέδαση έως τις 12 – Χωρίς μουσική & ορθίους

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα η Κυβέρνηση αλλάζει τα σχέδια της, οσο αφορα τα νέα μέτρα. Όπως σημειωνει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλέυρης  «Στην κοινότητα η μετάλλαξη Ομικρον είναι η κυρίαρχη σε σχέση με τα κρούσματα που είδαμε χθες και που θα δούμε σήμερα. Επειδή όμως το ΕΣΥ πιέζεται από τη Δέλτα εκτιμούμε όλους τους παράγοντες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα», και συμπλήρωσε: «Έχουμε συμφωνήσει με ιδιωτικές κλινικές να μας παρέχουν κλίνες και προσωπικόέα μέτρα:

Από αύριο, Πέμπτη, στις 6 π.μ., θα τεθεί σε ισχύ τα  νέα μετρα, αντί για τις 3 Ιανουαρίου 

Συγκεκριμένα, από αύριο στις 6 π.μ. θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Οι χώροι διασκέδασης & εστίασης, ωράριο έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, μόνο με καθήμενους πελάτες χωρίς μουσική, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Εξαίρεση, μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης έως τις 2:00 το πρωί, με το ίδιο καθεστώς (δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, ενώ θα απαγορευτεί η μουσική).
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός στο 10% της χωρητικότητας με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε την απαγόρευση συναθροίσεων με χαρακτηριστικά πάρτι, είτε σε δημόσιο είτε σε μισθωμένο χώρο.

Ο υπουργός υγείας τόνισε χαρακτηριστικά «Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες απο την Omicron», ενώ επισήμανε, ότι θα πρέπει να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δεν την καλύπτουν. «Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς».

Η απόφαση για εφαρμογή των νέων μέτρων από αύριο, πριν τις 3 Ιανουαρίου που σχεδιαζόταν αρχικά, ελήφθη και επίσημα το πρωί, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία και των κ. Τσιόδρα και Πλεύρη. 

Οι Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη