Ινστιτούτο IW: Σαφείς ενδείξεις για ανάπτυξη το 2022

Duisburg - Photo: pixabay

Σαφή συμπεράσματα για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εξάγει το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW της Κολωνίας από τη σφυγμομέτρηση σε 48 οικονομικούς κλάδους. Κανείς τους δεν αναμένει το 2022 χαμηλότερη παραγωγή. Υπάρχουν βέβαια κλάδοι, οι οποίοι προβλέπουν μείωση θέσεων εργασίας, σε άλλους τομείς όμως αναμένεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το οικονομικό κλίμα επηρεάζεται από την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες μεταλλάξεις.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση στη Γερμανία και πριν από ένα χρόνο, όταν η πανδημία οδηγούσε σε περιορισμό της παραγωγής. «Τα στοιχεία που συλλέξαμε μέχρι και το Δεκέμβριο συνυπολογίζουν την εκτόξευση των κρουσμάτων», δηλώνει στην DW ο πρόεδρος του ινστιτούτου Μίχαελ Χίτερ.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση οι οικονομικοί κλάδοι βλέπουν με «μεγάλη αισιοδοξία» το 2022. Οι προσδοκίες για την ερχόμενη χρονιά δείχνουν αν μη τι άλλο ότι κανείς δεν περιμένει ούτε μειώσεις στην παραγωγή, αλλά ούτε και περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ανθεκτική η γερμανική αγορά εργασίας

Έξι από τους 48 κλάδους ωστόσο δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IW πρόκειται για κλάδους που επηρεάστηκαν άμεσα από την πανδημία, όπως ο τομέας διοργάνωσης εκθέσεων, μιας και φέτος και το 2020 ακυρώθηκε το «70% των εκθέσεων». Από την πανδημία έχει πληγεί και η ναυπηγική βιομηχανία, μιας και πολλοί «δεν βλέπουν προοπτική στις κρουαζιέρες», τονίζει ο Μίχαελ Χίτερ.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντικρύζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά. Σχεδόν οι μισές από τις συνολικά 2.800 επιχειρήσεις αναμένουν το 2022 αύξηση της παραγωγής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφεται ωστόσο στον τομέα παροχής υπηρεσιών, καθώς και στην βιομηχανική παραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr