Covid-19: Omicron & Delta οδηγούν το τσουνάμι κρουσμάτων [αναλυτικά στοιχεία για όλες τις χώρες]

Photo: pixabay

Ο συνδυασμός των παραλλαγών Delta και Omicron οδηγεί σε ένα επικίνδυνο τσουνάμι κρουσμάτων Covid-19, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα λόγια του Tedros Adhanom Ghebreyesus ήρθαν την ώρα που οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 900.000 νέα κρούσματα αναφέρονται σε όλο τον κόσμο καθημερινά, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η Γαλλία ανακοίνωσε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 208.000. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέσο όρο ρεκόρ 265.427 κρουσμάτων την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Johns Hopkins.

Η Δανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία έχουν επίσης ανακοινώσει στοιχεία ρεκόρ. Η Πολωνία ανέφερε 794 θανάτους που σχετίζονται με τον Covid την Τετάρτη, ο οποίος είναι ο υψηλότερος αριθμός στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα αυτών, ήταν μη εμβολιασμένοι άνθρωποι.

Μελέτες δείχνουν, ότι η μετάλλαξη Omicron, η οποία έχει γίνει γρήγορα κυρίαρχη σε πολλές χώρες, είναι πιο ήπια από την παραλλαγή Delta, αλλά πολύ πιο μεταδοτική. Αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα ενίσχυσης με τη χορήγηση τρίτων δόσεων εμβολίων κατά του Covid, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το 57% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν λάβει μέχρ σήμερα και τις τρείς δόσεις.

Ωστόσο, ο Δρ Τέντρος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι οι μεγάλες εκστρατείες ενίσχυσης των πλουσιότερων χωρών «είναι πιθανό να παρατείνουν την πανδημία», καθώς εκτρέπουν τις προμήθειες από φτωχότερες, λιγότερο εμβολιασμένες χώρες, «δίνοντας έτσι στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι όλοι μαζί να παρουμε μια “πρωτοχρονιάτικη απόφαση” και για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού του 70% του κόσμου μέχρι τα μέσα του 2022 και συμπλήρωσε, ότι σχεδόν 100 χώρες δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον αρχικό στόχο του εμβολιασμού του 40% του πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων Covid όλων των παραλλαγών αυξήθηκε κατά 57% στην Ευρώπη την εβδομάδα πριν από τις 26 Δεκεμβρίου και κατά 30% στην Αμερική.

Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να εξακολουθούν να αυξάνονται, με ακόμη περισσότερα ρεκόρ να σημειώνονται την Τετάρτη:

  • Η Γαλλία ανέφερε 208.000 κρούσματα, με άλλα 53 άτομα στην εντατική και 184 θανάτους
  • Το ΗΒ ανέφερε 183.037 νέα κρούσματα και 57 θανάτους
  • Ο νέος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Ιταλία αυξήθηκε από 78.313 την Τρίτη σε 98.020 νέα κρούσματα την Τετάρτη
  • Η Δανία ανέφερε ρεκόρ 23.228 νέων κρουσμάτων. Από αυτούς, περίπου 1.205 είχαν προηγουμένως Covid
  • Η Πορτογαλία ανέφερε 26.867 κρούσματα – από 17.172 την προηγούμενη ημέρα
  • Η Αυστραλία ανέφερε 18.241 – πολύ υψηλότερα από το ρεκόρ της Τρίτης 11.300
  • Η Ελλάδα ανέφερε επίσης νέο ρεκόρ 24 ωρών 28.828 κρουσμάτων

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC