Μπακογιάννη: Τα στραβά μάτια της Δύσης για την Τουρκία – Η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά ως Έλληνες

Ντόρα Μπακογιάννη

Μάλλον απαισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία εμφανίστικε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για την ρωσική εισβολή, τα «στραβά μάτια της Δύσης» για την Τουρκία.

Για τις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε, ότι τα αποτελέσματα του πολέμου για τη Ρωσία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πει στο λαό του, ότι κέρδισε κάτι σημαντικό. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτώνται από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν υπάρχει πρόεδρος ή πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας που θα συμφωνούσε να «κόψει» κομμάτια από τη χώρα του και να τα δώσει σε άλλη χώρα.

H κ. Μπακογιάννη μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε να μπαίνει κάποιος αύριο το πρωί στη Θράκη και διά της βίας να θέλει να πάρει τη Θράκη. Θα υπάρξει ποτέ Έλληνας που θα του πει ‘’πάρ’ την’’; Δεν υπάρχει περίπτωση», είπε.

Τα στραβά μάτια της Δύσης για την Τουρκία και τα βραχυπρόθεσμα οφέλη

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, γιατί όλοι βολεύονται να υπάρχει ένας ενδιάμεσος που να μιλά και με τους δύο, ωστόσο δεν θα ισχύει το ίδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Εξήγησε, ότι η Δύση σε αυτή τη φάση κάνει τα στραβά μάτια «μήπως και έχει (η Τουρκία) κάποιο αποτέλεσμα στην προσπάθειά της», αλλά μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα ξαναμπούνε τα χαρτιά στο τραπέζι και για την Άγκυρα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά, ιδιαίτερα από την αμερικανική Γερουσία και Κογκρέσο.

Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε την τεράστια εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία στα πυρηνικά, τα σιτηρά, το φυσικό αέριο, ενώ στην οικονομία το τελευταίο που αντέχει η Άγκυρα είναι να εφαρμόσει τις οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Έχει ψευδαισθήσεις όποιος πιστεύει, ότι η Τουρκία είναι τελειωμένη υπόθεση σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να παίξει ένα διπλό παιχνίδι, ίσων αποστάσεων, με τάσεις φιλορωσικές και εξαρτήσεις φιλορωσικές.

Τάλε κουάλε ο αναθεωρητισμός Πούτιν με του Ερντογάν

Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσθεσε, ότι η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά ως Έλληνες, καθώς ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση συνθηκών από τον Πούτιν είναι «τάλε κουάλε» με όσα έχει πει ο δικός μας γείτονας Ταγίπ Ερντογάν. «Μας αφορά, πώς να το πω πιο δυνατά…», είπε.

Δείτε εδώ την συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ