Μεγάλη νίκη του SPD στο Ζάαρλαντ – Eπιβεβαίωση για Σολτς

Το Ζάαρλαντ (Saarland) είναι ένα από τα μικρότερα πληθυσμιακά (με λιγότερους από ένα εκ. κατοίκους), κρατίδια της Γερμανίας. Την Κυριακή έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά τις βουλευτικές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Υπό αυτήν την οπτική γωνία το χθεσινό αποτέλεσμα με τη θριαμβευτική νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μετά από πάνω από δύο δεκαετίες, είναι μια νίκη ιστορικών διαστάσεων.

Tο SPD καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 43,5% (2017: 29,6%), ακολουθεί το CDU με τεράστιες απώλεις 12 ποσοστιαίων μονάδων, στο 28,5% (2017: 40,7%). Το Αριστερό Κόμμα (Linken) κατέρρευσε στο 2,6% (2017: 12,8%), χάνοντας πάνω από 10 μονάδες και δεν εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο. Το AfD λαμβάνει 5,7% (2017: 6,2%). Εκτός βουλής μένουν, οι Πράσινοι με 4,9% (2017: 4,0%) και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) παρά το γεγονός ότι αύξησε τα ποσοστά του 4,85% (2017: 3,3%).

“Την απρόσμενη νίκη του Σολτς στις βουλευτικές ακολουθεί αλλαγή εξουσίας στο Ζάαρλαντ” γράφει η Stuttgarter Zeitung. „Έπρεπε το κόμμα να περιμένει 23 χρόνια γι αυτό. Το αποτέλεσμα σταθεροποιεί τον καγκελάριο και τον συνασπισμό του στο Βερολίνο. Και ψαλιδίζει την ελπίδα στις τάξεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ότι με τον νέο αρχηγό του, τον Φρίντριχ Μερτς, θα βιώσουν μια άνοδο που θα φτάσει και σε άλλα κρατίδια”.

ΤΑΖ: Χαστούκι στον Μερτς

Για την αριστερή γερμανική εφημερίδα taz το αποτέλεσμα αποτελεί χαστούκι για τον Μερτς και το κόμμα στο Βερολίνο. “Ότι ο Μερτς εγκατέλειψε πρόωρα τον προεκλογικό αγώνα και φέρεται ότι δήθεν δεν είχε χρόνο για κοινή εμφάνιση με τον υποψήφιό του….”. Σε σχέση με την ευρύτερη σημασία των εκλογών για τη χώρα ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί. “Είναι οι πρώτες τοπικές εκλογές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Σολτς. Το κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μπορεί να ισχυριστεί ότι πέρασε αυτό το τεστ με επιτυχία”.

Αντίθετα με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ο σχολιαστής της Ludwigsburger Kreiszeitung. “Το SPD θα προσπαθήσει τώρα να αντλήσει δύναμη από τη νίκη και για τις επόμενες τοπικές αναμετρήσεις και φυσικά και για τον καγκελάριο Σολτς. Όμως οι εκλογές στο Ζάαρλαντ δεν είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικές ούτε για το συγκεκριμένο κρατίδιο ούτε για τα άλλα κρατίδια αλλά ούτε και για την κεντρική κυβέρνηση. Οι παράλογες εσωκομματικές δυσκολίες στην Αριστερά, τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και το ακροδεξιό AfD  έκαναν τις εκλογές περίεργες”.

culpanews.gr με πληροφορίες από DW