Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας

Σε έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αναφέρει ότι το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν την ανάπτυξη, ενώ επισημαίνει ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδος, παραμένει η βασική πρόκληση για το αξιόχρεο της χώρας.

Με απλά λόγια ο οίκος αξιολόγησης, θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης  φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως είπε ο αναλυτής του οίκου, Steffen Dyck.

Να σημειώσουμε ότι το review του αξιόχρεου της χώρας από την Moody’s, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή 21/5, ωστόσο ο οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα. Το επόμενο προγραμματισμένο review για τη χώρα είναι στις 19 Νοεμβρίου.

Ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους της Ελλάδος

Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς της χώρας και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. «Έτσι, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι και την ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνει η έκθεση

Όπως σημειώνει η Moody’s, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα του πλούτου και τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Τα υψηλά επίπεδα του χρέους αναγνωρίζονται ως η βασική πρόκληση για το αξιόχρεο της χώρας.

Υψηλό δημόσιο χρέος πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος

Η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνει η έκθεση, διέκοψε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε σε μεγάλη ύφεση το 2020, αλλά οι σημαντικοί πόροι της ΕΕ θα είναι ζωτικοί για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το υψηλό δημόσιο χρέος, προσθέτει, που ανήλθε στο 205,6% το 2020, αποτελεί τη βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος.