Mochi: O γλυκός, ζουμερός πειρασμός της Ιαπωνίας

Photο: Carro Lee: https://www.pexels.com/photo/clear-glass-bowl-with-clear-bottle-on-brown-wooden-tray-5223580/

Mochi (μότσι) τα μαστιχωτά κεκάκια ρυζιού, που ξεχειλίζουν δροσιά φρούτων στο στόμα μας, έχουν κατακλύσει πολλά Γιαπωνέζικα εστιατόρια αλλά και γκουρμέ delicatessen.

Τι είναι Mochi;

Τα mochi παρασκευάζονται από το “mochigome”, ένα είδος κολλώδους ρυζιού από μικροκόκκους japonica. Το ρύζι μετατρέπεται σε εύπλαστη ζύμη, που πλάθεται σε μπαλίτσες, αν θέλουμε και χρωματιστές.  Το μότσι είναι μία πολυσυστατική τροφή που αποτελείται από πολυσακχαρίτες, λιπίδια, πρωτεΐνες και νερό.

Η Ιστορία του …

Προέρχεται από την Κίνα, συγκεκριμένα το καλλιεργούσαν ορισμένες αυτόχθονες φυλές. Το κόκκινο ρύζι ήταν η αρχική παραλλαγή που χρησιμοποιήθηκε, για την παραγωγή του mochi. Τρωγόταν αποκλειστικά από τον αυτοκράτορα και τους ευγενείς, λόγω της ιδιότητας του ως οιωνού καλοτυχίας! Λέγεται μάλιστα ότι προσφερόταν σε θρησκευτικές Σιντοιστικές τελετές, που εκτελούνταν από τους αριστοκράτες και χρησιμοποιήθηκε ως ‘τροφή για τους Θεούς’. Πέρα από την καλοτυχία το mochi ήταν γνωστό και ως φυλακτό για ευτυχισμένους γάμους!

Τι κρύβουν στη γέμισή τους;

Τα mochi κρύβουν πάντα μία πολύχρωμη έκπληξη. Γέμιση από γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών ή τσάι μάτσα σαν αρχικό στρώμα, όμως η γέμισή τους μπορεί να είναι με βανίλια, φράουλα, κεράσι, μάνγκο ή ακόμα και ολόκληρο φρούτα, για να γίνουν πιο ζουμερά.

Τα Shakura mochi είναι με γέμιση κεράσι, Mora Wasabi mochi  φτιαγμένα από άμυλο bracken και αλεύρι σόγιας kinako, Oshiruko γλυκιά σούπα φασολιών με κομμάτια mochi, Shiroan mochi με πάστα λευκών φασολιών, αλλά και mochi παγωτού με γεύση ανανά, καρύδα, φράουλα ή ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Το ρύζι πρωταγωνιστεί στην κουζίνα, αλλά και στη διατροφική επιλογή των Γιαπωνέζων. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι διαθέτουν τους μεγαλύτερους ορυζώνες του κόσμου.

Οι εποχιακές εορτές των mochi

Το Kagami mochi, τοποθετείτο από τους Ιάπωνες στις 28 Δεκεμβρίου, στους οικογενειακούς βωμούς ως διακοσμητικό για το Νέο Έτος. Το Shakura mochiμε τη γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών, τυλιγμένο με αλατισμένο φύλλο από άνθη κερασιάς, σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης μιας και ο ανθός της κερασιάς, αποτελεί το αιώνιο σύμβολο της Ιαπωνίας. Τέλος την ημέρα του παιδιού που εορτάζεται στην Ιαπωνία στις 5 Μαΐου, το Kashiwa mochi έχει την τιμητική του, αφού το mochi περιβάλλεται από πάστα φασολιών με φύλλα δρυός.

Θερμίδες & Mochi

Το θερμιδικό περιεχόμενο ενός κομματιού mochi σε μικρό μέγεθος είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός μπολ ρυζιού! Οι Ιάπωνες αγρότες ήταν γνωστό ότι κατανάλωναν mochi κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να αυξήσουν την αντοχή τους.

Που τα βρίσκουμε στην Αθήνα;

Σε καταστήματα με ασιατική κουζίνα, σε delicatessen αλλά και στο Kitschen στον Πειραιά, όπου το σερβίρουν σε πολλές και διαφορετικές γεύσεις. Στο Ahico του Αλίμου θα βρούμε mochi με γεύση μάνγκο και καρύδα. Τέλος στα καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα Wok Shop στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων.

Πηγή: moneyview.gr