Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στον δημσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, και στην εκπομπή “Στο Κέντρο”, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην οικονομια, την ακρίβεια, καθώς και στο ενδεχομενο πρόωρων εκλογών. «Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική» – «Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική, δημιουργεί συνθήκες αστάθειας»
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις από την Άγκυρα και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε «Έχω συναντήσει τέσσερις φορές τον Ερντογάν ως πρωθυπουργός. Έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική. Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβλητο της τουρκικής ρητορικής» και πρόσθεσε “Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
Είπε, επίσης, ότι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό και προσδοκούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις.
Δεν πρόκειται να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που θα αφορά την κυριαρχία των νησιών μας
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν ήρεμες, ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου “κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή», την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdoğan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατά συνέπεια η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2019 η γειτονική χώρα υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν πόλεμο και το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά, είπε, έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.
“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει, ταυτόχρονα, και πολύ ισχυρούς συμμάχους …”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Είπε, επίσης, ότι έχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια αλλά όχι στο πεδίο και υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε δυσκολία ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία δηλώνοντας πως είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές κατά της γειτονικής χώρας, προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση.
Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε
“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς – και στην Τουρκία πιστεύω- σκεπτόμενος άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να απειλεί την Τουρκία. Σίγουρα σε κανένα διεθνές forum δε θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει έστω και κατ’ ελάχιστον πιστευτή”, συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι θα συναντιόταν ξανά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι και μετά τον Έβρο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις.
“Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Erdoğan, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε“, πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Σημείωσε δε, ότι του κάνει εντύπωση γιατί από την Τουρκία ασκείται κριτική για την ομιλία του στο Κογκρέσο και όχι για την αντίδραση των Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου σε αυτά τα οποία είπα.
Για την οικονομία
Του χρόνου η χώρα μας θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα
Όσον αφορά την οικονομία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναζήσουμε κρίση, όπως τα προηγούμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010, ενώ του χρόνου η χώρα μας θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
“Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019”, σημείωσε.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έχουμε μία πιο θωρακισμένη οικονομία. “Και πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να τους πούμε ότι προφανώς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες”, συνέχισε, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια.
“Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό -ξέρετε- κάθε φορά που υπάρχει ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο και μέχρι τον πληθωρισμό η αντιπολίτευση να μιλάει για «κρίση Μητσοτάκη». Αλλά το προσπερνώ αυτό γιατί νομίζω ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο πώς βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τα πράγματα…”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει ακόμα μια λύση ευρωπαϊκή στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου και είναι προς το παρόν κατώτερη των περιστάσεων.
Ειδικά για το ρεύμα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο και επισήμανε πως ήδη οι λογαριασμοί έρχονται μειωμένοι, ενώ για την βενζίνη είπε ότι πράγματι έχουμε αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους.
Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη
Επ’αυτού είπε ότι δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης γιατί έτσι “θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς”, διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.
“Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…”, ανέφερε σημειώνοντας πως θα αφορά τους επόμενους μήνες.
Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο αλλά τη ρήτρα Μητσοτάκη”, ο πρωθυπουργός είπε πως “έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει”.
Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε ότι με την παρέμβαση της κυβέρνησης από τον Ιούλιο εξουδετερώνονται οι απότομες αυξήσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής. “Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια”, ανέφερε.
Για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών
Για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα αφήνοντας ακόμα ανοιχτό το χρόνο διεξαγωγής τους.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο κέντρο» και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις» τονίζει, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του: «Δεν θα ήθελα οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από τοξικό κλίμα».
Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. «Μείζον ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα» υπογραμμίζει, ενώ… βγάζει και είδηση αναφορικά με τα σενάρια αυτοδυναμίας, εάν την κατακτήσει η ΝΔ: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κυβέρνηση αποκλειστικά με στελέχη της ΝΔ, το έχω αποδείξει. Άλλο αυτοδύναμες, άλλο μονοκομματικές κυβερνήσεις».