Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται Παππάς – Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016

Νίκος Παππάς /photo: @fb nikospappas

Στο Ειδικό Δικαστήριο, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Παππάς, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Στο εδώλιο μαζί με τον Νίκο Παππά, θα καθίσει και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με τον Χρ. Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς είχε οργανώσει το σχέδιο χρηματοδότησης του επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει και να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.

Καλογρίτσας: Εικονικές εγγυητικές, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016

Σε βάρος του πρωην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλή είχε ασκήσει ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με την λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας Χούρι “CCC”, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Ο κ. Καλογρίτσας έχει καταγγείλει, ότι η σύμβαση με τη λιβανέζικη εταιρεία για τη κατασκευή Μall στα Ηνωμένες Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και καταρτίστηκε με σκοπό να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην κατάθεση του ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε δηλώσει ότι «γνώριζα, ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου». Αντίθετα, ο  πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί τα όσα του έχει καταλογίσει ο επιχειρηματίας και υποστηρίζε τη νομιμότητα της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη

Μετά την απόφαση παραπομπής από το δικαστικό συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο τους ανώτατους δικαστικούς που θα δικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους. Να σημειώσουμε, ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνη υπουργών είναι αμετάκλητη.