Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου της Ιαπωνίας & τον Ιαπωνικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχαν συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino και την Πριγκίπισσα Akishino, στο Τόκιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR – eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

O Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Hiroyuki Hosoda.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Hosoda πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με στελέχη ιαπωνικών ομίλων στα γραφεία του Keidanren Kaikan

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με στελέχη ιαπωνικών ομίλων στα γραφεία του Keidanren Kaikan στο Τοκίο, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε δεκτός από τον Διευθυντή Toshiaki Higashihara (Πρόεδρο και CEO της Hitachi) και μίλησε στα μέλη της Keidanren.

Ο πρωθυπουργός με τον Διευθυντή Toshiaki Higashihara (CEO της Hitachi)

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από το 2005. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψής μου στην Ιαπωνία και ο κύριος σκοπός των συναντήσεων που θα έχουμε είναι να επισημάνουμε ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Ότι καταφέραμε να εφαρμόσουμε μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καταστήσει την Ελλάδα έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα ξένα κεφάλαια. Αν κοιτάξετε τις οικονομικές μας επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια, δεν νομίζω ότι πολλοί θα στοιχημάτιζαν το 2019 ότι η Ελλάδα θα ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως πράγματι είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και της πολιτικής μείωσης των φόρων με πα Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο βαθμό που σάς ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40%», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.