Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης «Αυτή είναι η Ευρώπη», στέλνοντας για μια ακόμη φορά σαφές Μήνυμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας».

«Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια», σημείωσε  ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Για το “2015”

Τέτοιες μέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή.

Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία.

Ευτυχώς για την πατρίδα μου, η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Επτά χρόνια μετά βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το βήμα, να σας πω ότι εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μία νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα μας σε μία νέα εποχή. Αυτήν που την θέλει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα

Η Ελλάδα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, γύρισε σελίδα. Άλλαξε, καθώς την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες, που δεν πιστεύουν πλέον στα ψεύτικα συνθήματα αλλά μόνο στην αλήθεια της πράξης. Γιατί βλέπουν το αποτέλεσμα των τολμηρών τομών τις οποίες υλοποιεί μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που παράλληλα ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε το πολιτικό μας σύστημα από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Θέλω να θυμίσω ότι η Αθήνα πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του Covid, στην εκστρατεία του εμβολιασμού. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αποτέλεσε ελληνική πρόταση η οποία υιοθετήθηκε στη συνέχεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήταν, επίσης, μία από τις πρώτες χώρες που ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την ανάκαμψη των οικονομιών μας μετά τον Covid. Μία από τις πρώτες χώρες που κατήρτισαν εθνικό σχέδιο στα πλαίσια του NextGenerationEU.

Και όχι μόνο. Γιατί παράλληλα η Ελλάδα αναδείχθηκε και φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020, τον Μάρτιο συγκεκριμένα, τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Τι πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

 Το 2021 εμφανίσαμε πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πολύ μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα, ξεπέρασε το 8%, διαρκή πτώση της ανεργίας, σημαντικότατη αύξηση των ξένων επενδύσεων.

Αποκλιμακώθηκε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και η Ελλάδα αποπλήρωσε τις τελευταίες της υποχρεώσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε προγραμματίσει, ανόρθωσε και το τραπεζικό της σύστημα, μειώνοντας δραστικά τον επισφαλή δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Και όλα αυτά τεκμηριώνονται με δείκτες και αριθμούς.

Υπογραφή αμυντικών συμφωνιών

Σε όλα αυτά τα μέτωπα προσπαθήσαμε πάντα να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Με τη βοήθεια της Ευρώπης οργανώσαμε καλύτερα τη φύλαξη των ανατολικών μας συνόρων.

Η διπλωματία μας υπέγραψε συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, συμπράξεις με το Ισραήλ, στρατηγικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ενώ τη θωράκιση της άμυνάς μας πλαισιώνουν πλέον ισχυρές συνθήκες αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία και αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαχείριση της πανδημίας

Εάν υπάρχει, πάντως, ένα παράδειγμα αντιστροφής μιας δοκιμασίας σε κινητήριο μοχλό, αυτή ήταν κατά την άποψή μου η διαχείριση της πανδημίας. Όχι μόνο γιατί οδήγησε στο να διπλασιάσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στον εξοπλισμό των νοσοκομείων, στις προσλήψεις χιλιάδων νέων υγειονομικών, αλλά διότι αποτέλεσε το εφαλτήριο για να εργαστούμε να θεμελιώσουμε ένα νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη στη χώρα μου δρομολογείται ο θεσμός του δωρεάν Προσωπικού Γιατρού για όλους και αναδιοργανώνονται όλες οι Δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας.

Για τους εργαζόμενους & τις επιχειρήσεις

Στη διάρκεια της πανδημίας διαθέσαμε δεκάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, που απελευθέρωσαν τις επενδύσεις και τόνωσαν το διαθέσιμο εισόδημα. Κυρίως, όμως, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Μια πολιτική που συνοψίζεται σε έξι λέξεις: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή.

Αυτή τη χρονιά η αύξηση του κατώτατου μισθού αθροιστικά συμπλήρωσε έναν ακόμα μισθό ετησίως. Καθιερώσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως ασπίδα απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και ο εργαζόμενος σήμερα μπορεί να καθορίζει με διαφάνεια το χρόνο της απασχόλησής του και της άδειάς του.

Αλλά και οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς προσαρμόστηκαν επιτέλους στα ευρωπαϊκά δεδομένα κι εκεί δεν ισχύει πια κανενός είδους διάκριση και παντού ισχύουν ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς.

Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας

Τίποτα όμως δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα, καθώς πρωτόγνωρες αλλαγές συντελούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πυροδότη την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας. Η ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές ανατιμήσεις πολιορκούν όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Για πολλές χώρες στον κόσμο ξυπνά ξανά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων.

Και όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια. Μαζί του όμως εγείρουν για κάθε οργανισμό, για κάθε χώρα, ένα ερώτημα ταυτοτικό: με ποια πλευρά των μετακινούμενων πλακών συμφερόντων θα ταχθούν.

Γιατί οι αποκαλούμενες «ίσες αποστάσεις» δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό που δημιουργείται ανάμεσά τους, ενώ ο ρόλος του «επιτήδειου ουδέτερου» ξέρετε ότι έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην Ιστορία.

Είμαστε με τη δημοκρατία και τον Δυτικό πολιτισμό. Γι’ αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό νεο-δεσποτισμό. Τέλος, είμαστε με τη Δικαιοσύνη, γι’ αυτό και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα και ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο. Γιατί η μάχη της Ουκρανίας δεν αποτελεί ένα ακόμα συμβάν στη διεθνή σκηνή. Είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης. Η σημασία της οποίας γίνεται ορατή μόνο αν κάθε κράτος κάνει την προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα.

Με άλλα λόγια, οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της Ένωσης: την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την τουρκική επιθετικότητα

Αναφέρομαι, προφανώς, στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που διεκδικεί μάλιστα να προσεγγίσει την Ευρώπη. Απέναντί της ορθώνονται ήδη οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα.

Στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο: δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων.

Και ένα, επίσης, είναι βέβαιο: η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές.

Η θέση μου, λοιπόν, είναι σαφής από καιρό: κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταηλίκια.

Η συγκυρία, ωστόσο, δεν έχει μόνο γεωπολιτικές συνέπειες, αλλά και οικονομικές και κοινωνικές. Η διεθνής ενεργειακή αναταραχή φέρνει αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν λογική, αναμενόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε όλες τις κοινωνίες μας.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις 

Δημιουργείται έτσι η «εύφλεκτη ύλη» για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός, διαλαλώντας απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Και απέναντί του, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Και σε αυτές ακριβώς επενδύει με εύηχα, όμως απατηλά και ανέξοδα συνθήματα η δημαγωγία. Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να μιλήσουμε στον καθημερινό Ευρωπαίο σε γλώσσα απλή, δίχως εξωραϊσμούς, αντιτάσσοντας στο ακραίο το αναγκαίο, επιστρατεύοντας την πειθώ απέναντι στα fake news.

Αυτός είναι ο δρόμος για να δείξουμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν συνιστούν μια ψυχρή, μια απρόσωπη γραφειοκρατία, αλλά ένα συνεκτικό σύστημα που αφορά τελικά κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις η Ελλάδα σήμερα θέλει να είναι παρούσα. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που εισηγηθήκαμε ένα Ευρωπαϊκό ενεργειακό σχέδιο.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη