Μητσοτάκης στη Βαρυμπόμπη: Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν – Ο πρώτος απολογισμός

primeminister.gr

Μάχη με τη φωτιά και τον χρόνο συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από γη και αέρα προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο, όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία από το πύρινο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, η οποία από χθες το μεσημέρι κατακαίει ό,τι βρίσκει μπροστά της.

Μεταξύ των οικισμών Αδάμες, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Αχαρνές έχουν  δημιουργηθεί πολλές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες δυσχεράνουν το έργο κατάσβεσης. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, ζώα κάηκαν, ενώ από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσαν περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Για την πορεία της κατάσβεσης της φωτιάς, σήμερα το μεσημέρι, δηλώσεις έκανε σε έκτακτη ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, συνολικά επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου

Εικόνα
Αδάμες / Photo: T.Τέλλογλου από twitter

Ο πρώτος απολογισμός

Η συνολική έκταση της καμένης πλέον δασικής περιοχής, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή ωστόσο είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν καεί 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 σπίτια μερικές ζημιές. Παράλληλα, 27 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ  ολοσχερώς έχουν καταστραφεί 82 οχήματα και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημίες.

Όσον αφορά τις απομακρύνσεις – διασώσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι, οι πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχάς χρειάστηκε να επέμβουν σε 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα ηλικιωμένα ή με κινητικά προβλήματα. Συνολικά ανέφερε, ότι πραγματοποιήθηκαν 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολίτων.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της, καθώς δόθηκε μάχη τη νύχτα, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα και στα 4 μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα 4 μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με 1 ενεργό. Τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε την ενημέρωση από τον Υφυπουργό

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» στη Βαρυμπόμπη, όπου ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, ο Πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν.

Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, τους εθελοντές μας που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.