Μάχη με τις φλόγες σε Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Τατόι & Θρακομακεδόνες

Μια δύσκολη και εφιαλτική νύχτα περνά η Βαρυμπόμπη, το Ολυμπιακό Χωριό, το Τατόι και οι Θρακομακεδόνες, καθώς η πύρινη λαίλαπα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, από νωρίς το απόγευμα και ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, τόσο σε δασικές εκτάσεις, όσο και σε σπίτια.

Μέχρι στιγμής είναι αδύνατη η αποτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί, καθότι συνεχίζονται οι ολονύχτιες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της φωτιάς και για πιθανούς απεγκλωβισμούς πολιτών. Πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί, ενώ και δεκάδες οχήματα έχουν γίνει στάχτη.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Οχήματα Δήμου Αθηναίων στη πυρκαγιά / Κ. Μπακογιάννης / FB

Η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη, όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Εκεί κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες.

Στις 21:00 δόθηκε επείγουσα εντολή εκκένωσης από την πολιτική προστασία μέσω μηνύματος του 112, για τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό.

Στην ενημέρωση που έγινε αργά το βράδυ για την εξέλιξη των πυρκαγιών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδη έκανε λόγο για την υπεράνθρωπη μάχη που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, οι εθελοντές, οι ένοπλες δυνάμεις και η τοπική αυτοδιοίκηση, σε έκτακτη ενημέρωση.

“Οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, ωστόσο αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν τους βρίσκουν απροετοίμαστους. «Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά. Θα αναφερθώ μόνο σε μία πτυχή, στις εκκενώσεις των οικισμών που γίνονται συντονισμένα και με τρόπο οργανωμένο και υποδειγματικό» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι πρωταρχικός τους στόχος ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό πολιτικής Προστασίας το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια. “Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 9 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 τους τα διέθεσε ο στρατός και 2 απ’ αυτά χρησιμοποιήθηκαν για εναέριο συντονισμό, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι “μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, κυρίως για τη διασφάλιση της προσπέλασης των οχημάτων από τις οδούς των οικισμών που προαναφέρθηκαν. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα με δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ, της τροχαίας και της ασφάλειας, καθώς και της ΟΠΚΕ, όπως και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με ανώτατους αξιωματικούς από τη Δυτική και Βόρεια Αττική”.

Δείτε την ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών