Μητσοτάκης στο Mega: Δύο φορές θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης - Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, για το κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Παράλληλα επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι από την στιγμή που υπάρχει η επιλογή του εμβολίου, δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown. Σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή εισόδου με τεστ στις εκκλησίες και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την υπόθεση. Στο θέμα των επόμενων εκλογών τόνισε ότι η ΝΔ θα επιδιώξει αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική, ενώ χαρακτήρισε στρατηγική ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού

Δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown

Όσον αφορά την πανδημία ο Πρωθυπουργός σημείωσε: “Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Για τον απλούστατο λόγο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Στα συγκριτικά στοιχεία τα οποία παρουσιάσατε θα ήθελα να προσθέσετε και το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο και σήμερα το 73% των ενηλίκων Ελλήνων έχουν εμβολιαστεί και το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι, σήμερα, με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Και ο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτό, είναι πολύ απλά διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα όπως αυτά τα οποία είχαμε πέρυσι. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κοινωνιών προ του εμβολίου. Τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown.”

Για  πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους μπαίνουν σε εκκλησίες

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η αντιπολίτευση, για πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους μπαίνουν σε εκκλησίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:”… εμείς κλείσαμε εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε μια σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία η οποία τελικά πείστηκε, όμως, ότι αυτό ήταν το σωστό. … Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση… Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες. Εγώ θα αντιτείνω το εξής… θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε …”

Για την απολιγνιτοποίηση

Για το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης ο πρωθυπουργός τόνισε: “Η απόφαση μας, που έχει παρθεί εδώ και δύο χρόνια, για την απολιγνιτοποίηση. Ή η ηλεκτροκίνηση. Το πρόγραμμα -για να γίνουμε και πιο πρακτικοί- το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, μειώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος, ανακαινίζει τα σπίτια μας, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης. Ένα πρόγραμμα εξαιρετικά θετικό και αυτό απορρέει από την προσπάθεια να μειώσουμε το αποτύπωμα…. Δεν πρόκειται να κάνουμε πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Γιατί αν το κάναμε αυτό τότε θα υπονομευόταν όλη η πολιτική προσπάθεια να πείσουμε για την ορθότητα αυτής της πολιτικής.

Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία έχουμε στη διάθεση μας, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Γιατί δεν νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην Κοζάνη φαντάζονται το μέλλον τους να δουλεύουν σε ένα λιγνιτωρυχείο. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά την οποία μπορώ να φανταστώ για έναν νέο σήμερα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, πολλές, καλύτερες θέσεις εργασίας από αυτές”.

Για την ελληνογαλλική συμφωνία

Διακαής πόθος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν μία τέτοια συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “… Αυτή λοιπόν η συμφωνία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, για την περιοχή μας. Θα μπορούσε να αποτελεί το πρόπλασμα αντίστοιχων συμφωνιών που θα χτίσουν αυτή την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Και ναι, συνοδεύεται και από μια…και από μια σημαντικότατη επένδυση σε υπερσύγχρονα πλοία, τα οποία μας ζητούσε το Ναυτικό μας.

Διότι αποτελεσματική εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις εάν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι είναι ένα βήμα, μικρό βήμα, πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών -όχι όλων- να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη ενδεχομένως να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη, δεν επιθυμούν για δικούς τους λόγους να παρέμβουν.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα και για την Ευρώπη. Και είδατε ότι δεν μας εμπόδισε καθόλου αυτή τη Συμφωνία να υπογράψουμε, ένα μήνα μετά, μια συμφωνία στρατηγικής, επέκταση της υφιστάμενης Συμφωνίας για πέντε χρόνια με σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές οι οποίες βρίσκονται στην πατρίδα μας. Και με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι η Ελλάδα στο επίπεδο των συμμαχιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο”.

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για την αύξηση του κατώτερου μισθού  “…σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά. Και βεβαίως ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Διότι δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, και αυτό είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας -στην υπόλοιπη ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε- να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Διότι η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε, σήμερα, για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος ο οποίος είναι άνεργος. Όμως, θα υπάρχει δεύτερη…

Για τις εκλογές 

Πιστεύω στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι: “… Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση.

Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες….”