Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο & το ανιστόρητο

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Νέο Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και συγκεκριμένα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων και το «Μητσοτάκης γιοκ», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε, πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού πραγματοποιείται σε πλήρη σύνθεση και διά ζώσης μετά τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς και ότι γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός.

Συγκεκριμένα τόνισε ο Πρωθυπουργός: «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό. Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ωστόσο, ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου