“Ο Θρόνος του Ξέρξη” αποσπά βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών

To 75o Φεστιβάλ Καννών ανοίγει φέτος την αυλαία του με έντονο ελληνικό χρώμα. Με ευχάριστη διάθεση, εντυπωσιακές εικόνες, το κόκκινο χαλί “βάζει τα καλά” του κι έτσι αποκτά ξανά την αίγλη των παλαιότερων χρόνων προ κορονοϊού.

Ο Θρόνος του Ξέρξη

Η ταινία “Ο Θρόνος του Ξέρξη” που σκηνοθέτησε η Εύη Καλογηροπούλου και πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Μαζωνάκης, βραβεύτηκε με το «Canal+» βραβείο: Ταινίας Μικρού Μήκους. Η ανάθεση και παραγωγή έγινε από το Onassis Culture, ενώ το βραβείο, συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο.

Η προβολή της ταινίας, θα γίνει από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, το οποίο αναδεικνύει τη δουλειά σπουδαίων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Μάλιστα ο παρουσιαστής της εκπομπής «Cercle» Alain Kruger, συγκρίνει την ταινία, με τη σπουδαία γαλλική ταινία του 1999 «Beau Travail» της σκηνοθέτιδας Claire Denis και παροτρύνει το κοινό να την δει οπωσδήποτε.

Γιώργος Μαζωνάκης-Κάννες: Βραβείο Canal+ “Στον θρόνο του Ξέρξη”

Η υπόθεση της ταινίας

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία στο Πέραμα το 2021. Το όνομα της ταινίας προήλθε, από τον τρόπο προσέγγισης μίας αρχαίας ελληνικής ιστορίας- στη θάλασσα όπου ο Ξέρξης έχασε τον στόλο του- με παραβολές που ξετυλίγονται με τρόπο ευρηματικό, σε ένα τοπίο απόκοσμο.

Στην εργασιακή δυστοπία των ναυπηγείων Περάματος, η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής, έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις ενός καταπνιγμένου αισθησιασμού, υπερβαίνοντας τα ετεροκανονικά στερεότυπα της επιθυμίας.

Η αφήγηση του Γιώργου (Μαζωνάκη), ο οποίος είναι ο παλαιότερος εργάτης και υπεύθυνος στο ναυπηγείο είναι αινιγματική και αυτοβιογραφική. Από πού προέρχεται; είναι άνθρωπος ή μηχανη; Μπορεί τελικά να σπάσει έναν βαθιά ριζωμένο κανόνα καταστολής; Αυτοβιογραφικός, καθώς ο Έλληνας ερμηνευτής, επιστρέφει στο Πέραμα και στον τόπο εργασίας του πατέρα του.

Η σκηνοθέτης Εύη Καλογηροπούλου, επιλέγει να μιλήσει για το ανθρώπινο σώμα, την ομορφιά, το μάταιο της εργασίας, τις συνθήκες μίας παρανοϊκής παρακολούθησης, αλλά ταυτοχρόνως και για το αίμα, τον αποχωρισμό, το φύλο, τη σεξουαλική επιθυμία και τα όριά της.

Οι συντελεστές

  • Σεναριογράφος: Γιώργος Τελτζίδης,
  • Μουσική: Kid Moxie,
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης,
  • Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
  • Σκηνικά: Εβελίνα Δαρζέντα και Άννα Ζώτου.
  • Ηθοποιοί: Γιώργος Μαζωνάκης, Άντζελα Μπρούσκου, Μυρτώ Κοντωνή, Ξένια Ντάνια, Λορέντζο Σαρζάν, Kevin Zans, Jordan Genidogan, και Βασίλης Κουτσογιάννης.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας