Μητσοτάκης για τα εμβόλια: Διευκολύνσεις, όχι προνόμια

Με φόντο τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την συζήτηση για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων και  την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε  σήμερα 8/6 η συνάντηση της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας  και συμπλήρωσε “Έχουμε διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες”.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα για την οικονομία & τον τουρισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η διαδικασία «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε.

Διευκολύνσεις και όχι προνόμια

Για το θέμα τον προνομίων ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: “Και βέβαια μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια – οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός”.

Το εμβόλιο πράξη κοινωνικής ευαισθησίας

“Οπότε, εν κατακλείδι, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο μέτωπο της πανδημίας, η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν το βήμα να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι «δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ», είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη”,είπε κλεόνονατς την εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

O Διάλογος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου