Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα” – Αύξηση κατώτατου από 1η Μαΐου – Πλήρη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, προαναγγέλλει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισόδοξοι.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

Η κατεύθυνση της χώρας είναι θετική

“…Η κατεύθυνση της χώρας είναι σαφέστατα θετική. Εκτιμώ ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας μία εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία. Δηλαδή η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2012, του 2015, του 2019. Θα έλεγα ότι έχουμε αλλάξει “πίστα” ως χώρα και γι’ αυτό και έχουμε κάθε δικαίωμα, παρά τις δυσκολίες – τις οποίες είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω- να είμαστε αισιόδοξοι…”.

Για ακρίβεια

“.. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία εδώ και 40 χρόνια. Ο πληθωρισμός στην Αμερική έφτασε στο 7,5%. Είναι ποσοστά τα οποία δεν είχαμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες και γνωρίζουμε επίσης ποια είναι η αιτία του προβλήματος…”

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ 

“Η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, διότι τα εκκαθαριστικά θα έρθουν νωρίτερα φέτος, σημαίνει ουσιαστική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, πρωτίστως για τους πιο αδύναμους.

Ζήτησα και έχω κάποια ενδιαφέροντα παραδείγματα.
  • Ένα διαμέρισμα, ας πούμε, στο Αιγάλεω 120 τετραγωνικών πλήρωσε, το 2018, 488 ευρώ ΕΝΦΙΑ. Φέτος, με τη νέα μείωση, θα πληρώνει 277 ευρώ. Είναι μία μείωση παραπάνω από 200 ευρώ ετησίως.
  • Ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στον Κορυδαλλό πλήρωσε 336 ευρώ, φέτος θα πληρώσει 178 ευρώ. Την απάντηση δεν χρειάζεται να τη δώσω εγώ, θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους.

8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Και σάς έδωσα και παραδείγματα. Να σάς δώσω ένα ακόμα, έχω πολλά.

  • Περιστέρι, διαμέρισμα 110τμ, τρίτου ορόφου, 24 ετών, τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, πλήρωσε το 2018 φόρο 431,62 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε, πήγε στα 1.450 ευρώ. Ο φόρος που θα αναλογεί θα είναι 244 ευρώ. Από 431, 244.

Εάν θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι το διαμέρισμα των 110 τετραγωνικών στο Περιστέρι είναι μεγάλο κεφάλαιο μάλλον τα έχει μπλέξει λίγο. Και τέτοια παραδείγματα είμαι σίγουρος ότι μπορείτε μέσα από το ρεπορτάζ σας να βρείτε δεκάδες χιλιάδες”.

Για ανατιμήσεις στην ενέργεια

“…Θα παρέχουμε στήριξη για όσο χρειαστεί. […] Θα με ρωτήσει κανείς γιατί πηγαίνουμε μήνα μήνα. Είναι τεχνικό το ζήτημα, πρέπει κάθε μήνα να βλέπουμε ποιες είναι οι οριακές τιμές του συστήματος, έτσι ώστε η επιδότησή μας να είναι στοχευμένη. Θα υπάρχει στήριξη και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα, αλλά θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον, το τονίζω, εφόσον πάρουμε μέτρα, δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα”.

Για την ανεργία

Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να βρεις δουλειά σε έναν άνεργο. Η μείωση λοιπόν της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, είτε από τη ιδιωτική πρωτοβουλία είτε από προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι κι αυτό μια κοινωνική πολιτική.

Στόχος να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα τόσο πιο μεγάλες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και έτσι μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Όλες οι μειώσεις φόρων, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος στις επιχειρήσεις (22% από 29%), μείωση του φόρου στα μερίσματα, κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ρωτήστε άλλους για μνημόνια

“…Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει «μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω». Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει.

Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους.

Από τους πρώτους μήνες του 2023 να επανέλθουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Έχουμε πάρει την απόφαση να αποπληρώσουμε πρόωρα το ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, υπάρχει όμως το δέντρο της δίκαιης κοινωνικά ανάπτυξης.

Για μεσαία τάξη

Δεν θα επιστρέψει φόρος. Για τη φορολογία έχουμε εκπληρώσει το προεκλογικό μας σχέδιο. Να μειώσουμε κι άλλο τις εισφορές για εργοδότη και εργαζόμενο.

Η πρόθεσή μου λοιπόν, το επαναλαμβάνω, είναι η εισφορά αλληλεγγύης το ’23 να αποτελεί παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.Η πρόθεσή μας για το 2023 είναι να τελειώσει για όλους η έκτακτη εισφορά. Να είναι παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Για κατώτατο μισθό

Η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού είναι καθορισμένη με νόμο. Την εκκινήσαμε νωρίτερα. Χρειάζονται δύο με τρεις μήνες προκειμένου να γίνουν όλες οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και ενώ η πρόθεσή μου ήταν να προχωρήσω στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους, την 1η Ιουλίου, αποφάσισα να το φέρουμε μπροστά, την 1η Μαΐου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δώσαμε, που είναι μία μικρή αύξηση, δεν θα έλεγα ότι είναι αμελητέα, αλλά είναι μία μικρή αύξηση. Δεν κάνει μία τεράστια διαφορά στα εισοδήματα των εργαζομένων. Άρα η δική μου επιθυμία θα είναι είναι να πάμε τόσο, όσο αντέχουν οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τι θα ήταν λάθος να κάνουμε; Εάν, παραδείγματος χάρη, κάνουμε αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν. Δηλαδή και ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει. Και άμα ρωτήσετε -πιστεύω- και τους εργαζόμενους θα σας πουν ότι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορεί σήμερα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 800 ευρώ. Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι θα είχαμε μία απότομη αύξηση της ανεργίας. Θα έκλειναν επιχειρήσεις. Δεν θα άντεχαν την αύξηση αυτή, παρότι οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί οικονομικά πάρα πολύ, αυτή τη στιγμή. Και είναι και μία απάντηση γιατί 1η Μαΐου. Γιατί 1η Μαΐου εκτιμούμε ότι το κόστος της ενέργειας θα έχει πέσει πάλι.

Για χουλιγκανισμό

Ποινές χωρίς αναστολή […] Οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών τους. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο αυστηροποιημένο, αλλά είδαμε ότι πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει. Υπάρχει νομικό πλαίσιο, θα το εφαρμόσουμε, κι αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξύδι. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι

Για Τουρκία: Βαρύ το τίμημα για όποιον αμφισβητήσει την κυριαρχία μας

Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Αλλά είναι αμυντική δύναμη. Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ.

Τα Rafale είναι μια κίνηση την οποία κάναμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μία σύνθετη αγορά μέσα σε 18 μήνες. Τα πρώτα Rafale έχουν ήδη προσγειωθεί. Ήδη οι χειριστές μας εξοικειώνονται με το αεροσκάφος.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταργήσαμε το 50% της φορολόγησης στο πτητικό επίδομα. Είναι ένα ευχαριστώ στους χειριστές μας αλλά και στα στελέχη των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, στους πιλότους των ελικοπτέρων μας.

Δεν μπορούμε να δαπανάμε αυτά που δαπανάμε για την άμυνα, που είναι πολύ σημαντικά ποσά, και να μην δαπανάμε το ελάχιστο για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των ανθρώπων αυτών οι οποίοι κάνουν μία πολύ σπουδαία και πολύ δύσκολη δουλειά.

Εκλογές – Εκλογικός νόμος

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Εάν κοίταζα τη διαφορά θα είχα κάνει εκλογές ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2020, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη διαφορά. Έχουμε εκλογικό νόμο. Με αυτόν θα πάμε στις εκλογές και με αυτόν εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε.

Οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία από άποψη λήψης αποφάσεων. Όμως δείτε πόσα στελέχη ενέταξα στον κυβερνητικό μηχανισμό που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Οι υπουργοί έχουν μια υποχρέωση να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη