Μετάλλαξη Δέλτα: “Xτυπά” ανεμβολίαστους & νέους – Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Medical photo created by freepik - www.freepik.com

Σε ανοδική πορεία κινείται η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Η μετάλλαξη Δέλτα “χτυπά” κυρίως τους ανεμβολίαστους και τους νέους. Να σημειώσουμε, ότι χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική έξαρση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια, κ. Παπαευαγγέλου, το 70% των περιστατικών που ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα είναι μικρότεροι των 40 ετών, το 84% είναι Έλληνες και το 5-6% Ρώσοι επισκέπτες, ενώ  το 13% των περιστατικών που νόσησαν και είχαν Δέλτα χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά κανείς εξ αυτών δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. «Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό» σημείωσε μεταξύ άλλων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος της ανοσίας. Σε πρώτη φάση , προκρίνεται ο εμβολιασμός του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ατόμων με αναπηρία και βέβαια όσων εργάζονται στα νοσοκομεία. Στο δεύτερο κύμα υποχρεωτικού εμβολιασμού (μέχρι και τον Οκτώβριο) είναι πιθανό να συμπεριληφθούν εκπαιδευτικοί, αθλητές, όσοι κατατάσσονται στο στρατό, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με κριτήριο δηλαδή τις μαζικές επαφές.

Άκης Σκέρτσος: Τέλος τα οριζόντια μέτρα

Χθες o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος έκλεισε οριστικά γαι την επεναφορά των  οριζόντιων μέτρων (lockdown), λέγοντας ότι «οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν είναι στο τραπέζι, η πλειoνότητα του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι προστατευμένη», ενώ συμπλήρωσε πως «θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η  κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις, ώστε αφενός να αποκλειστεί η πιθανότητα να κλείσει η οικονομία και αφετέρου να αντιμετωπιστούν δραστικά οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως η εστίαση και η διασκέδαση.