Κυβέρνηση Μελόνι: Βάζει στο στόχαστρο αλλοδαπούς που λένε ψέματα για την ηλικία τους

Twitter@GiorgiaMeloni

Νέα μέτρα για τη διαχείριση και καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης ενέκρινε, η κυβέρνηση Μελόνι στη συνεδρίασή της, το βράδυ της Τετάρτης.

Οι αλλοδαποί που λένε ψέματα για την ηλικία τους για να επωφεληθούν από ένα σύστημα προστασίας που προορίζεται για ασυνόδευτους ανηλίκους που φτάνουν στην Ιταλία θα απελαθούν βάσει του νέου διατάγματος του υπουργικό συμβούλιο της Giorgia Meloni.

Το διάταγμα, περιλαμβάνει ένα μέτρο που ορίζει ότι οι αλλοδαποί που ζουν νόμιμα στην Ιταλία θα απελαθούν εάν θεωρηθούν, ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια.

Το διάταγμα αναφέρει επίσης, ότι παιδιά ηλικίας άνω των 16 ετών θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κέντρα υποδοχής που προορίζονται για ενήλικες και ότι τέτοια κέντρα –που είχαν επικριθεί στο παρελθόν για τις φρικτές συνθήκες τους– θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον διπλάσιο αριθμό ατόμων που συνήθως φιλοξενούσαν σε συγκεκριμένες στιγμές.

Μέχρι τώρα, τα παιδιά που φτάνουν στην Ιταλία χωρίς γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, που θεσπίστηκε το 2017, με βάση το τεκμήριο της μειονότητας. Εάν εγκριθεί, το διάταγμα θα δώσει στην αστυνομία εξουσίες να εκτιμήσει την ηλικία τους χρησιμοποιώντας σωματομετρήσεις και ακτινογραφίες.

Giorgia Meloni: Δεν θα επιτρέψω στην Ιταλία να γίνει ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης

Η Μελόνι, η οποία πριν εκλεγεί πρωθυπουργός ζήτησε ναυτικό αποκλεισμό στη Μεσόγειο, παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ήλπιζε να «τα πάει καλύτερα» στο μεταναστευτικό αφού ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος ξεπέρασε τους 133.000 – υπερδιπλάσιος από τον την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Μελόνι υπέγραψε μέτρα που δίνουν στις αρχές την εξουσία να κρατούν τους ανθρώπους σε κέντρα κράτησης πριν από την απέλαση για έως και 18 μήνες. Η κυβέρνηση έχει επίσης αποφανθεί ότι όσοι περιμένουν να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίας 5.000 ευρώ, για να αποφύγουν την κράτηση.