Πανσέληνος στη Δήλο, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου | Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μυκόνου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καθώς και το Ελληνικό Σχέδιο, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 μ.μ.στην Δήλο, σε μία συναυλία υπό το φως της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου. Με επιλογές από το μουσικό έργο του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πάνω σε ποιήματα Ελλήνων ποιητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Λίγα λόγια για τον Δ. Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέχει μία κομβική θέση, στον χώρο των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, καθώς το έργο του είναι πολυσχιδές και πολυεπίπεδο. Έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία. Θεωρείται από πολλούς, ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του, στον συμφωνικό ήχο.

Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους, συναυλίες, αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα. Το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες του κόσμου, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας «Tanglewood». Το 2022 ανεβάζει το μιούζικαλ «Moby Dick» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ενώ ηχογραφεί το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, από τη σπουδαία γερμανική εταιρία κλασικής μουσικής MDG, κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι θα ακούσουμε στο έργο του

Βραδιά ποίησης και μουσικής, εκεί που στο φως του ιερού νησιού του Αιγαίου, στην Δήλο γεννήθηκε ο Απόλλωνας, ο θεός της μουσικής και προστάτης των τεχνών.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας,  θα ακουστούν πολυαγαπημένα μελοποιημένα κομμάτια του συνθέτη πάνω σε έργα Ελλήνων ποιητών όπως των:  Οδυσσέα Ελύτη: ‘το Παράπονο’, ‘Όλα τα πήρε το καλοκαίρι’, ‘Πάμε ξανά στα θαύματα’,  Μιχάλη Γκανά: ‘Λιανοτράγουδο’, ‘Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια’, ‘Του πόθου τ’ αγρίμι’, Μανώλη Αναγνωστάκη: ‘Το Σκάκι’ και  Μάνο Ελευθερίου: ‘Πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα’ και εμβληματικών στιχουργών όπως της: Λίνας    Νικολακοπούλου: ‘Αναστασία’, ‘Θέλω να σε δω’, ‘Κοίτα-Κοίτα’, του Οδυσσέα Ιωάννου: ‘Στης ψυχής το παρακάτω’, και του ο Γιώργου Κορδέλα: ‘Αν είσαι πλάι μου’ κ.α. Με τις φωνές του Γιάννης Κότσιρα, της Βερόνικας Δαβάκη και του Γιώργου Φλωράκη.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα ακουστεί η μουσική που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου για τη Δήλο, καθώς και δύο ομηρικοί ύμνοι στον Απόλλωνα και στον Ποσειδώνα, μελοποιημένοι από τον ίδιο, με τη φωνή της soprano Μυρσίνης Μαργαρίτη. O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Δημήτρης Μαγγίνας θα διαβάσουν αποσπάσματα από έργα ποιητών, που εμπνεύστηκαν από το φως της Δήλου.

Μετά το πέρας της συναυλίας, οι θεατές θα επιβιβαστούν σε πλοία και ταξιδεύοντας μέσα στο σκοτάδι, με μόνο σημάδι της παρουσίας τους ‘φαναράκια’ που θα κρατούν στα χέρια τους, θα επιστρέψουν στην Μύκονο, σε ένα συμβολικό ταξίδι.

Την σκηνοθεσία του εγχειρήματος αναλαμβάνει ο βραβευμένος πολλάκις ως συνεργάτης του ΕΟΤ Μυκονιάτης σκηνοθέτης Αντώνης Θεοχάρης ΚιούκαςH συναυλία θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ.

  • Παρασκευή 09.23 και ώρα έναρξης: 18:00, στην Δήλο «Συναυλία υπό το φως της Πανσελήνου »
  • Πρόγραμμα: 17:00 μ.μ. αναχώρηση πλοίων για Δήλο. 18:00 μ.μ. Έναρξη συναυλίας. 20.30 μ.μ. Αναχώρηση πλοίων από Δήλο. 21:30 μ.μ. Άφιξη στη Μύκονο.
  • Είσοδος Ελεύθερη.
  • ΧορηγοίDelos Tours, Cine Manto, Mykonos Cruise, Set Sails, Tonia Andronikou & Associates.