Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη του Μακρόν με 58,55% [τελικό]

Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν για τη γαλλική προεδρία, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll.

Ο κεντρώος Μακρόν του κόμματος La République En Marche φαίνεται να κερδίσει 58,55% στον δεύτερο και τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών, σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra Steria, με τη Μαρίν Λεπέν του εθνικιστικού και ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Ράλι στο 41,45%. Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,99%. Το ποσοστό αποχής 28,01%, είναι το υψηλότερο σε β’ γύρο προεδρικών εκλογών, από το 1969.

Ο Μακρόν, 44 ετών, πρόκειται να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια. Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν

Αμέσως μετά τα exit poll, η Λεπέν, 53 ετών, μίλησε στους υποστηρικτές της στο Παρίσι και αποδέχτηκε την ήττα. Είπε ότι το αποτέλεσμά της ήταν μια «νίκη» για το πολιτικό της κίνημα και επεσήμανε τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

«Οι Γάλλοι έδειξαν απόψε την επιθυμία για ένα ισχυρό αντίβαρο ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν, για μια αντιπολίτευση που θα συνεχίσει να τους υπερασπίζεται και να τους προστατεύει», είπε, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters.

Παρά την προβλεπόμενη νίκη του Μακρόν, η διαφορά είναι μικρότερη μεταξύ των δύο υποψηφίων σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017, όταν ο Μακρόν κέρδισε με 66,1% των ψήφων.

Ο αριστερός υποψήφιος Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών πριν από δύο εβδομάδες, έχει μιλήσει και λέει ότι ο Macron είναι ο «χειρότερος εκλεγμένος πρόεδρος» της 5ης Δημοκρατίας και ότι «κολυμπάει σε έναν ωκεανό με την αποχή, τις λευκές ψήφοι και τα άκυρα ψηφοδέλτια».

“Ο Μακρόν κέρδισε την πιο “λεπτή” θητεία από όλους τους σύγχρονους Γάλλους προέδρους. Εξελέγη εξ ορισμού και υπό πίεση, σε μια στρεβλή επιλογή”ανέφερε και επανέλαβε τη δική του επιθυμία να είναι πρωθυπουργός ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.