FAZ: Γιατί η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Ρωσία

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε άρθρο της αναφέρεται στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία, επιχειρώντας μια σύγκριση με την εποχή των βομβαρδισμών στη Σερβία από το ΝΑΤΟ. Στο υπότιτλο του άρθρου η εφημερίδα σημειώνει: “Η Ελλάδα έδειξε μεγάλη συμπάθεια για τη Ρωσία κατά τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Τώρα τελείωσε για έναν ιδιαίτερο λόγο”.

Ο ανταποκριτής της FAZ, Michael Martens γράφει χαρακτηριστικά: “Όταν μαινόταν πόλεμος στην Ευρώπη στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο τη δεκαετία του 1990, υπήρχε μεγάλη συμπάθεια στην Ελλάδα για τους επιτιθέμενους. Το καθεστώς του Σέρβου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποστηρίχθηκε ανοιχτά σε πολλά ΜΜΕ και στους δρόμους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές το 1999 όταν το ΝΑΤΟ επενέβη στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σοσιαλιστής, έπρεπε να ανατρέψει τη διάθεση στη χώρα για να κρατήσει την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ στην πορεία της συμμαχίας.”

H γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη δημοφιλία του Πούτιν στην Ελλάδα, η οποία βαίνει μειούμενη τον τελευταίο διάστημα. “Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά, η εικόνα είναι πιο διαφοροποιημένη. Ενώ οι πολιτικές του Ρώσου πολέμαρχου Βλαντιμίρ Πούτιν απολαμβάνουν υποστήριξης από ένα μικρότερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, μια σαφής πλειοψηφία αντιτίθεται στην επιθετικότητα της Μόσχας κατά της Ουκρανίας. Αυτό έχει να κάνει και με μια ουκρανική πόλη της οποίας το όνομα ήταν πολύ γνωστό στην Ελλάδα πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή: τη Μαριούπολη. H πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία και τα περίχωρά της φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας” αναφέρει.

O  Michael Martens αναφέρεται και στις επισκέψεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τόσο στη Μαριούπολη τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και στην Οδησσό τον Απρίλιο και σημειώνει ότι η Αθήνα με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει, ότι δεν ξεχνά τους «δικούς της ανθρώπους». Η Οδησσός είναι μια άλλη σημαντική πόλη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εκεί ιδρύθηκε η μυστική εταιρεία «Φιλική Εταιρεία», η οποία πριν από δύο αιώνες έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία της τελικά επιτυχημένης ελληνικής εξέγερσης κατά των Οθωμανών.

Όσον αφορά και πάλι τη σύγκριση με τους βομβαρδισμούς στη Σερβία και το ενδιαφέρον της Ελλάδας γράφει: “Δύο ορθόδοξα κράτη βρίσκονται σε πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τα θύματα το 1999 ήταν ως επί το πλείστον Καθολικοί Κροάτες, Μουσουλμάνοι Αλβανοί και Βόσνιοι, για τους οποίους μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας λόγω μιας φανταστικής εγγύτητας με τον σερβοορθόδοξο ‘αδελφό λαό’ αισθανόταν ελάχιστη συμπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας μπορεί να στηριχθεί στην άποψη της πλειονότητας“.

culpanews.gr με πληροφορίες από την Frankfurter Allgemeine Zeitung