Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση

Σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση. Ανάμεσα σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών οι περισσότεροι από εμάς, ως μη ειδικοί, δεν είμαστε (ούτε οφείλουμε να είμαστε) σε θέση να αξιολογήσουμε εάν ο διάσημος καθηγητής ή ο γνωστός επιδημιολόγος που αμφισβητεί την κυβέρνηση έχει δίκιο ή είναι μια κομματική τακτική που ακολουθεί ενάντια στην δημόσια πολιτική. Ούτε φυσικά, μπορούμε να αδικήσουμε κάποιον πολίτη, που ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που λαμβάνει, έχει δεύτερες σκέψεις.

Στις βασικές λειτουργίες οργάνωσης και διοίκησης του κράτους είναι και ο συντονισμός των πολιτών και των συμπεριφορών τους. Δεν είναι λοιπόν πατερναλισμός όταν το κράτος επιχειρεί να δώσει τα σωστά μηνύματα στους πολίτες του για την κατάσταση που βιώνει. Ειδικά, την στιγμή που εκείνοι λαμβάνουν ατελείς πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και βρίσκονται εκτεθειμένοι και ευάλωτοι απέναντι σε ουσιαστικά επικίνδυνες πληροφορίες. Είναι στο πλαίσιο των ευθυνών του κράτους να συντονίσει τον κόσμο, όταν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να το κάνει για τον εαυτό του.

Ακόμη περισσότερο, ο συγκεκριμένος ρόλος του κράτους έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία που δυστυχώς έχει μπολιαστεί γενιές επί γενιών με ψευδοπροοδευτικές αερολογίες. Η ελληνική αριστερά δεκαετίες τώρα, επενδύει στον εκτροχιασμό καταστάσεων. Είναι σχεδόν νομοτελειακό, ότι κάθε απόπειρα αμφισβήτησης από την δογματική αριστερά, καθιστά τις ιδεοληψίες της πιο εύπεπτες από ένα κοινό, συμπεριφορικά ευάλωτο.

Κάθε κυβέρνηση ωστόσο, όπως και η σημερινή, πρέπει να είναι σε θέση να αντιπαρέλθει την καταστροφική πολιτική και να θωρακίζει την σωστή λειτουργία της, μέσα από τα κατάλληλα μέτρα και τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει στους πολίτες. Ειδικά σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης έχει ιδιαίτερη σημασία ο πολίτης να λαμβάνει τα σωστά μηνύματα. Για παράδειγμα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ταυτόχρονα τους αριθμούς των κρουσμάτων να ανεβαίνουν συνεχώς, στέλνονται αντικρουόμενα μηνύματα που συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην πολιτική του χάους. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται λανθασμένα πως η κυβέρνηση παραιτείται των ευθυνών της και την ίδια στιγμή κερδίζουν έδαφος όλοι εκείνοι οι επίδοξοι μνηστήρες της εξουσίας που φαντασιώνονται πως θα επέμβουν για να επιβάλλουν την τάξη.

“Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση”, έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ. Στην πανδημία που διανύουμε, το απόφθεγμά του φαίνεται πως εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους ένθερμους θιασώτες της σκέψης και της πολιτικής του. Οι οποίοι σίγουρα θα χαμογελούν χαιρέκακα με την επιτυχία τους, αφού μέχρι στιγμής σε ένα κοινό καταφέρνουν να πλασάρουν ως πραγματικότητα την φαντασιωσική αφήγηση τους.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν πρόκειται για μια απλή μάχη ιδεών και την επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευράς. Πρόκειται για την ορθή λειτουργία του κράτους, την σωστή ενημέρωση και την προστασία των πολιτών σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για μια διαχείριση κρίσης. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, όπου με φοβικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να προσφέρονται στον βωμό κανενός αριστερόστροφου αφηγήματος.

Θωμάς Γαζής
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate (ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE) - Πρώην Operations Manager ΚΕΦΙΜ