Κυβέρνηση για την τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή: Κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την υπόθεση Ανδρουλάκη

Μέγαρο Μαξίμου ©culpa media/ck

Απάντηση στον πρώην πρωθυπουργός, Κώστα Καραμανλή στα όσα είπε από τα Ανώγεια, σχετικά με τους χειρισμούς στις παρακολουθήσεις, έδωσαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ζήτησε πλήρεις απαντήσεις, ενώ κινήθηκαν αμέσως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες

Απαντώντας στον Κ. Καραμανλή, τονίζουν ότι “από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών”.

Καραμανλής για παρακολουθήσεις: Όλα στο φως και με διακομματική συνεργασία διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια της Κρήτης, ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ουσία της παρακολούθησης του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι: «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο». Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τόνισε χαρακτηριστικά η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως τα ζητήματα. Όπως άλλωστε υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας: «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!».

Ο κ. Καραμανλής, συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».