Κυρανάκης: Καταργούνται το πιστοποιητικό γέννησης & οικογενειακής κατάστασης

O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Την κατάργηση του πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς δεν θα απαιτεί πλέον ένας δημόσιος φορέας να τα προσκομίζει ο πολίτης, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ μιλώνοντας για το νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Κυρανάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο και το τι προβλέπει ανέφερε ότι «οι πολίτες επιθυμούν μείωση της γραφειοκρατίας και έρχεται αυτό το νομοσχέδιο που καταργεί τα πιστοποιητικά, καταργεί την υποχρέωση των πολιτών να εκδίδουν πιστοποιητικά από το δημόσιο και να τα καταθέτουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, εξηγώντας την ακριβή διαδικασία με την οποία θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιες υπηρεσίες στα δεδομένα πολιτών, ανέφερε ότι «σήμερα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε έναν δημόσιο φορέα να αντλεί τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό και ένας άλλος δημόσιος φορέας, εφόσον εσείς συναινείτε καθώς θα ενημερώνεστε σχετικά μέσω του Wallet, θα διαχειρίζεται τα δεδομένα για λογαριασμό σας χωρίς να χρειάζεται να εκδίδετε ψηφιακά ή ενχάρτως  κανένα απολύτως πιστοποιητικό».

«Με το νομοσχέδιο καταργούνται για αρχή τα πιο δημοφιλή από τα πιστοποιητικά όπως είναι το «γέννησης» και το «οικογενειακής κατάστασης» πρόσθεσε ο κ. Κυρανάκης.

Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή: τηλεπικοινωνίες, ενεργειακοί πάροχοι, ασφαλιστικές εταιρείες αντί να σας λένε για να ανανεώσετε το συμβόλαιό σας «ελάτε να υπογράψετε ένα χαρτί» θα ζητούν μέσω του wallet εάν συμφωνεί κάποιος να διαχειριστεί συγκεκριμένα δεδομένα και εάν συμφωνείτε δεν θα χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο».

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι «οτιδήποτε διακινείται ψηφιακά η διαδικασία είναι απολύτως ελεγχόμενη και ανιχνεύσιμη του ποιος διαχειρίζεται τα δεδομένα και που πηγαίνουν και ποιος μπορεί να τα διαρρεύσει. Δεν υπάρχει να κάνει κανείς κάτι παράνομο και να μην υπάρξουν ίχνη».

Πηγή: ΣΚΑΙ