Κριτική με το «καλημέρα» στην κυβέρνηση Ντράγκι

Ορκίστηκε η νέα πολυκομματική κυβέρνηση στην Ιταλία με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι. Η κυβέρνησή του αποτελείται από 23 υπουργούς (15 πολιτικούς και 8 τεχνοκράτες). Οι γυναίκες είναι το 33% του συνόλου και σχεδόν όλοι οι υπουργοί προέρχονται από την Βόρεια Ιταλία. Τεχνοκράτης με ισχυρό προφίλ είναι ο νέος υπουργός Oικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, ο οποίος προέρχεται από την Τράπεζα της Ιταλίας και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Σχολιαστές γράφουν με νόημα ότι στην πραγματικότητα υπουργός Oικονομικών θα είναι ο ίδιος ο Ντράγκι.

Παρέμειναν  πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Κόντε, όπως  από τα Πέντε Αστέρια ο Λουίτζι Ντι Μάιο στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα της «Ιταλικής Αριστεράς» στο υπουργείο Υγείας και ο κεντροαριστερός Ρομπέρτο Φραντσεσκίνι στο Πολιτισμού.

Κριτική από την Λέγκα

Πριν καλά ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση, άρχισαν ήδη οι πρώτες δυσαρέσκειες και κριτικές. Ο Ματέο Σαλβίνι από την Λέγκα δήλωσε ότι «κάποιος πρέπει να πει στον υπουργό Υγείας ότι πρέπει να αλλάξει στρατηγική» και «το ίδιο πρέπει να γίνει με την υπουργό Εσωτερικών, που έως τώρα εργάσθηκε με τον Κόντε». Στα Πέντε Αστέρια υπάρχει απογοήτευση για το ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης, που ήταν πρόσφατη έμπνευση του Μπέπε Γκρίλο.

Ο Μάριο Ντράγκι καλείται από την πρώτη ημέρα, να δείξει ότι ελέγχει απόλυτα την κατάσταση. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι πρώτες προκλήσεις είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, αλλά και το μεγάλο θέμα της ανεργίας.

culpanews.gr με πληροφορίες από DW