«Κυνηγημένοι από την Ιστορία»: Το μυθιστόρημα του Γιάννη Λασκαράκη

Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020  από τις εκδόσεις «Επίκεντρο», το νέο βιβλίο του Γιάννη Λασκαράκη «Κυνηγημένοι από την Ιστορία». Πρόκειται για ένα  μυθιστόρημα στο  οποίο  τα ακριβή  ιστορικά γεγονότα συνυπάρχουν με τη μυθοπλασία.

Εξ άλλου, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας,  συχνά ο μύθος δεν έχει σαφή όρια με την Ιστορία. Η μυθοπλασία καλείται να καλύψει τα κενά της ζωής των ηρώων, να υπογραμμίσει τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και να τονίσει την συμμετοχή του «τυχαίου» αλλά και την άρρηκτη σχέση αιτίου και αιτιατού.

Δύο οικογένειες, θαλασσοδέρνονται μέσα στα αφρισμένα κύματα της Ιστορίας, από το 1880 έως το 1923.   Από την επαναστατημένη Κρήτη στο  πόλεμο του 1897, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους στον Εθνικό Διχασμό, από την τραγωδία στον Πόντο, στη μικρασιατική καταστροφή. Από την ουτοπία των Δραγούμη και Σουλιώτη  για το πολυεθνικό κράτος της «Ανατολικής Φυλής»,  στον αφανισμό της ανθούσας  ομογένειας των «αλησμόνητων πατρίδων».  Και όλα αυτά βιωμένα από τους πραγματικούς και φανταστικούς ήρωες του βιβλίου, Ελλήνων και Τούρκων, απλών ανθρώπων και ιστορικών προσώπων.

Ο Ανέστης από τις Μουρνιές των Χανίων  και ο Γιάννης  από τη  Στέρνα  της Ανατολικής Θράκης, προσπαθούν να επιβιώσουν μαζί με τις  οικογένειές τους, κάτω από το βλέμμα του Άγγελου της Ιστορίας, που παρακολουθεί  τις εκατόμβες των νεκρών να στοιβάζονται στα πόδια του, χωρίς να μπορεί να επέμβει.

Οι δύο οικογένειες πορεύονται παράλληλα, κουβαλώντας  και  το ασήκωτο βάρος των ψυχών των προγόνων τους, που τους ζητούν επιτακτικά να ακούσουν τη φωνή των τάφων και να πραγματοποιήσουν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Δίπλα τους όμως πορεύονται και οι αγέννητες ψυχές των επιγόνων τους, που επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά τις ζωές τους χωρίς αίμα, πόνο και δάκρυ. Ποιος θεός θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν και τα δυο; Τη δικαίωση των πόθων που απαιτούν οι πρόγονοι και το καταλάγιασμα των παθών που επιθυμούν οι επίγονοι; Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες θα πορευθούν κυνηγημένοι από την Ιστορία, που θα τους διδάξει ότι    καμία δικαίωση δεν υπάρχει για τους νεκρούς.  Μόνο οι ζωντανοί δικαιώνονται όταν εκπληρώνουν το χρέος τους απέναντι στον Δημιουργό για τη συνέχιση της ζωής επάνω στη Γη.

Ο Αλεξανδρουπολίτης ιδιόκτητης του πολυχώρου/βιβλιοπωλείου «ΚΑΦΚΑ» Ανδρέας Καφετζής, έγραψε για το βιβλίο:

«Διαβάζοντας το βιβλίο του “δικού” μας Γιάννη Λασκαράκη τα ερωτήματα διαδέχονται τις σκέψεις και η συγκίνηση την ικανοποίηση από την αναγνωστική εμπειρία. Ρέει η Ιστορία σαν τα ρολόγια του Νταλί, δίχως να λογαριάζει σύνορα, εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές και ουδείς θνητός ξεφεύγει αλώβητος από τις συμπληγάδες της. Το μυθιστόρημα Κυνηγημένοι από την Ιστορία “γράφει” εντός, ξαφνιάζει και κινητοποιεί τον αναγνώστη ωθώντας τον να ερευνήσει, να αναρωτηθεί και αυτό – από την προσωπική μου εμπειρία ως “γραφιά” δύο μυθιστορημάτων- είναι αλάνθαστο στοιχείο ότι βρίσκει το δρόμο του στις βιβλιοθήκες και στις καρδιές. Ευχαριστούμε Γιάννη και καλή συνέχεια.»

Ο Γιάννης Λασκαράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Τοπογράφος-πολιτικός μηχανικός και πρώην εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη». Τιμήθηκε με το βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί το 1996. Υπήρξε αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα».