Κορωνοϊός: Όλα τα νέα μέτρα – Tι αλλάζει με τα sms

ck/culpanews

Από αύριο 4 και έως τις 16 Μαρτίου ισχύουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις και τη διασπορά τους στη χώρα μας. Όπως ανέφερε από τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν εντοπιστεί – ταυτοποιηθεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στους έξι λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, από αύριο ισχύουν σε όλη την χώρα οι εξής διαφοροποιήσεις για τα sms 2 και 6.

Αλλαγές στα sms

Στο sms 2, που αφορά σε μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), αλλά καθώς και στο sms 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το sms 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Στο sms 4 που αφορά τη μετακίνηση για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

O Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη την χώρα κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, κόκκινο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, υπενθυμίζουμε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, πλέον αναπροσαρμόζεται και θα είναι από τις 7 το απόγευμα, αντί στις 6 το απόγευμα, ως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου λόγω μητροπολιτικότητας η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές, Δευτέρα έως Παρασκευή, διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Επίσης, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Σημειώνεται ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί ως την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Το απόγευμα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.702 νέα κρούσματα, 40 θανάτους από Covid-19  και 431 διασωληνωμένους ασθενείς το τελευταίο 24ωρο.